teisipäev, 16. detsember 2014

neljapäev, 11. detsember 2014

pühapäev, 7. detsember 2014

Šokolaadi-banaani kook

Kook jääb seest mõnus mahlane, kuid pealt krõbe. Mina asendasin nisujahu tatrajahuga ja tulemus oli üllatavalt hea. Ei tasu lasta ennast heidutada tatrajahu lõhnast, mida on tunda kui kook küpseb. Maitse jääb väga hea.

100g võid
150g suhkrut
170g jahu - kasutasin prooviks tatrajahu
1tl küpsetuspulbrit
4sl kakaopulbrit
100g tumedat šokolaadi (kasutasin küpsetamiseks mõeldud šokolaadipisaraid)
2 banaani - keskmisest küpsemat
3 muna
50g hapukoort

Segasin esmalt kuivained. Lisasin šokolaadi (tahvli puhul tuleks šokolaad enne hakkida). Vajutasin banaanid kahvliga peeneks ja segasin neile juurde 1 muna + 2 munakollast, siis lisasin antud segule hapukoore ja sulatatud või. Segasi kuivaine segu kokku muna-banaaniseguga. Vahustasin munavalged ja segasin taignale osade kaupa juurde. Segada tuleb ettevaatlikult ja võimalikult vähe, muidu kaotab munavalge oma kohevuse. Kallasin taigna lahtikäivasse koogivormi, kuhu olin asetanud küpsetuspaberi. Originaal retseptis läheb segu keeksivormi.

Küpsetasin eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures 1 tund ja 15 min. Koogi küpsust saab kontrollida puutikuga. Kui keskossa torgatud tikk puhtaks jääb, siis on valmis.



Retsept pärineb blogist "Ise tehtud. Hästi tehtud." Seal on tegemist keeksiga, kuid mina panin taigna lahtikäivasse vormi ja küpsetasin koogina.

Lisaks võib teha peale järgneva katte, mis on lisatud algse retsepti puhul:

100g piimašokolaadi
100g hapukoort
hakitud pähkleid


Sarjast "järeleproovitud retseptid"

laupäev, 6. detsember 2014

Pitsapõhi

Otsisin lihtsat pitsapõhja retsepti, mis oleks kerge valmistada,  ei sisaldaks pärmi ja jääks maitsev. Hapukooretaigen jääb korraga pehme ja krõbe.

4 dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
50g võid
2dl hapukoort

Paar nippi seoses pitsa tegemisega, mis on ajaga selgeks saanud:
  • tainast on palju kergem rullida õhukeseks, kui panna see kahe küpsetuspaberi vahele
  • pitsa jääb maitsvam kui koostisosad enne kergelt läbi praadida ja alles siis põhjale laotada


Põhja retsept pärineb SIIT.

reede, 5. detsember 2014

Egiptus

Paljud küsivad, kuidas Egiptuses praegu on ja kas on ikka turvaline. Võin öelda, et Sharm El Sheikh´is, Dahabis ja Nuweibas on kõik väga rahulik. Turiste on vähem ja hinnad on veidi tõusnud, kuid muidu on näha, et olukord on muutunud taas stabiilsemaks. Meri ja õhk on novembris soojad, talv ei ole seal veel alanud.
Külastasime Sharmi ääres kõrbes asuvat mahajäetud välikino, mis sai kuulsaks tänu Kaupo Kikkase fotodele. Eksisime paar korda ära, kuid kohale lõpuks jõudsime. Kahjuks oli avanev pilt nukker. Kogu malm oli lihtsalt lahti lõigatud ja minema viidud. Puidust toolide osad vedelesid maas. Kas tegemist on lihtsalt metallivargusega või ei meeldinud beduiinidele, et rahvas seda kohta vaatamas käib? Seda ei tea keegi täpselt.




Lisaks kino külastamisele veetsime paar päeva merel sukeldudes. Pidasime minu sünnipäeva. Ühe päeva lihtsalt Dahabis puhates ning ühe päeva Nuweibas kohaliku kalapüügiga tutvudes.
Dahabis on tõesti kuidagi teistsugune õhkkond. Sealt saab kindlasti ehedama elamuse kui Sharmist. Hommik möödus värskete mahlade ja shishaga lihtsalt ilusat ilma nautides. Õhtust sõime mereääres asuvas Shark nimelises restoranis. Sealne mereannisupp oli suurepärane.
 


Viimasel õhtul istusime Farshas ja tutvusime seal juhuslikult sukeldujatega, kellest üks oli kohale lennanud Dubaist, et nädalavahetusel sukelduda ja teine töötas oma onu sukeldumisfirmas. See oli väga huvitav ja ilus õhtu lõpetamaks reisi.

neljapäev, 4. detsember 2014

Elu jänesega

Paar nädalat olen nüüd elanud koos küülikuga. Preili on emane lontkõrv, kes on juba veidi üle aasta vana. Seega tema beebi ja teismeaega mina kogenud ei ole ning saan rääkida elust juba täisealise jänesega.
Minu jaoks on saanud selgeks järgnev:

  • küülik on väga uudishimulik, talle meeldib kõike uurida ja igale poole ronida
  • minu küülik on õpetatud kenasti potil käima, kuid kujutan ette, kui seda ei õpeta, siis jääb temast kena pruunide pärlite rada järele
  • küülik ei sobi kindlasti väikestele lastele, tegemist ei ole süleloomaga
  • minu oma on kindlasti iseloomuga, kui preilit ei tohi tülitada, siis ta annab urisedes sellest märku
  • juhtmed on puutumata jäänud, see aga on arvatavasti ka kasvatuse ja individuaalse iseloomu küsimus
  • küülikule meeldib väga vabalt ringi kalpsata, samas võib ta ka tunde lihtsalt paigal istuda
  • porgand ja õun lähevad alati kaubaks
Uudishimu ja ronimine viis meil ka väikese õnnetuseni. Kogemata läks katki üks jalaga küünlahoidja. Preilit ei saa siin süüdistada, hoopis mina oleks pidanud olema targem ja selle ninaulatusest kaugemale panema.

50/52

Advent olnud
esimene kohe
järgneb teine

kolmapäev, 26. november 2014

teisipäev, 18. november 2014

48/52

Näitab miinust
väljas termomeeter
lumest valge.

kolmapäev, 12. november 2014

laupäev, 8. november 2014

Crêpe banaani ja šokolaadiga

Minu teadvusesse jõudis crêpe tegelikult alles sel kevadel Põhja-Küprosel olles. Meil siin pannkookidel eriti ju vahet ei tehta. Crêpe on nimetus õhukesele pannkoogile, mis on levinud Prantsusmaal, kuid ka Rootsi pannkoogid on pigem crêpe moodi.





Taigen:
1 tass jahu
1 tass piima
3 muna

Lisand:
3 banaani
100g tumedat šokolaadi


Serveerimiseks maasika toormoosi, kaunistuseks tuhksuhkrut.

Tegin munad kahvliga ühtlaseks massiks, ei kloppinud neid vispliga. Lisasin segades piima ja seejärel jahu. Jahu on hea sõeluda tasakesi segusse, et ei tekiks tükke.

Tükeldasin banaanid õhukesteks ratasteks.

Sulatasin tumeda šokolaadi ja jätsin selle kuumale veevannile ootele.
Kuumutasin panni ja panin sellele väikese tilga viinamarjaseemne õli. Oleneb pannist, aga usun, et õli võib ka ära jätta. 

Küpsetasin ühe poole kergelt kuldseks ja keerasin ringi. Kuldse poole katsin lusika abil õhukese šokolaadi kihiga ja jaotasin poolele sellest banaani rattad. Siis keerasin kahe spaatli abil crêpe pooleks. Kui pann on suurem, siis võib keerata veel kord pooleks, et tekiks sektor.

Serveerisin maasika toormoosi ja tuhksuhkruga.
Kogusest saab 5-6 tk.

reede, 7. november 2014

esmaspäev, 3. november 2014

Restoranide nädal 2014


Lõuna

Pizza Bresaola, rucola e grana 
Kiviahjus valmistatud pizza, mis on paljude klientide lemmik. Kõik meie pizzad on valmistatud kolmest erinevast jahust ning tooraine on alati värske ja kvaliteetne. Bresaola, rucola e grana pitsakate on hõrgutav: tomat, mozzarella, bresaola, rukkola, grana padano.
Kreembrülee
Kuldkollane kreembrülee oma karamellistunud kaane all lausa sulab suus. Kõik meie maja magustoidud valmistab hoole ja armastusega Marco Magri.


Restoran asub Viru tänavas. Interjöör on soe ja hubane. Pizza oli värske ja kvaliteetne nagu lubatud. Kreembrüleele andis huvitava aktsendi kaanele lisatud moos.







Õhtusöök

Röstitud Part 
Pardiliha wrap kurgi ja rohelise sibulaga, serveeritud Hoisin kastmega
Nihari Lammas
Peakoka eriretsepti järgi valmistatud hõrk lambaroog, serveeritud aurutatud Basmati riisi ja India leivaga
Ras Malai 
Valmistatud India juustust, serveeritud piimakastmes ja maitsestatud kardemoniga


Restoran asub Pikk 31. Intejöör on lihtne, kuid temaatiline. Akna orvades on mõnusad lebolad, kus teed või muud head-paremat nautida.
Kõige huvitavam oli pardi wrap. Kuigi noa ja kahvliga oli seda raske süüa, pigem oleks pidanud vist näppu võtma ja siis eraldi serveeritud kastmesse kastma.
Lamba kõrvale oleksin oodanud mingeid köögivilju lisaks riisile. India juust oli huvitav ja teistmoodi, kuid maitsev. Mitte liiga magus. Kokkuvõttes oli kõik hea, aga mitte suurepärane.

teisipäev, 28. oktoober 2014

Küpsised pähklitega

Tegemist mõnusalt kiire ja lihtsa retseptiga, mille lõpptulemus on väga maitsev.

1 tass seesami seemneid
0,5 tassi sulatatud võid (jahutatud)
0,5 tassi tuhksuhkrut
1 muna
1 tl vanilli
1 tl valge veini äädikat
1,5 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola
1 tass purustatud pistaatsiapähkleid (mina asendasin päevalille ja kõrvitsa seemnetega)
0,5 tassi piima

Röstisin seesami seemned pannil keskmisel kuumusel. Segada tuleb seni kuni seemned on muutunud kuldpruuniks. Asetasin taldrikul jahtuma peale pruunistamist.
Kloppisin või ja tuhksuhkru ühtlaseks. Lisasin muna, vanilli ja äädika. Retsept soovitab kloppida veel 2 minutit. Mass jääb selline ühtlane ja kreemjas. Sõelusin jahu, küpsetuspulbri ja soola kokku ning lisasin segusse. Taigen peab jääma painduv aga mitte kleepuv. Taigen peaks seejärel 30 min seisma külmkapis. Mina kärsituna jätsin selle sammu vahele.


Eelsoojendasin ahju 180 kraadini.
Panin valmis seemned ja piima väikestesse kaussidesse. Pistaatsiad asendasin siis päevalille ja kõrvitsa seemnetega. 


Taignast näpistasin tüki, tegin peos lamedaks ja kastsin ühe külje piima sisse. Seejärel pistsin selle külje päevalille-kõrvitsa segusse, siis kastsin teise külje samuti piima sisse ja asetasin selle seesami seemnetesse.
Ladusin küpsised järjest küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetasin 15 min kuni küpsised muutusid kergelt kuldseks ja krõbedaks. Lasin jahtuda.

Retsept pärineb Tigutoidu koolituselt.

45/52

Vihma rajad
külmas moondumas on
jäiseks kajaks

neljapäev, 23. oktoober 2014

Tunnetest

“You don't love someone for their looks, or their clothes, or for their fancy car, but because they sing a song only you can hear.”  - Oscar Wilde

teisipäev, 21. oktoober 2014

teisipäev, 14. oktoober 2014

Ingver koogi sees

Varem ma ei arvanud ingverist suurt midagi, sest ma ka ei teadnud sellest suurt midagi. Alguses seostus ingver minu jaoks vaid külmetusega võitlemisel tee sisse pandava taimena ja sushi kõrvale söödava lisandina. Tegelikult on tegemist aga idamaises köögis laialt kasutatava maitseainega.

Ingver kuulub suurte lehtedega üheiduliste püsikute perekonda ja ingveriliste sugukonda. Harilik ingver (Zingiber officinale) on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. See olekski tegelikult õige nimetus, kuigi enamus ütleb ingveri kohta ikka „juurikas”. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Jamaika Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ravimtaimena. Selle lõhnavat (sisaldab eeterlikku õli) ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult.


Olen ise kasutanud ingverit sellistes kombinatsioonides:
tomati-apelsini supp
kõrvitsa püreesupp
rannakarpidega pasta

Lisaks kirjutatakse, et ingver sobib ka jookide maitsestamiseks, kalaroogadesse, samuti vähiliste, veise-, lamba- ja linnulihast valmistatud roogadele, magustoitudesse koos mahedamaitseliste puuviljadega.


Huvi pärast otsisin retsepte, kus ingverit on kasutatud magustoitudes ja proovimise valik langes pirni-ingveri koogile.



Taigen:
1 muna
150 ml piima
100 gr võid
2 dl fariinisuhkrut
pöidlasuurune jupp peeneks hakitud ingverit
200 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 pirni
1 tl jahvatatud ingverit

küpsetuspaberit või võid vormi määrimiseks

Kloppisin lahti muna ja segasin piimaga. Veevanni kohal sulatasin või ja segasin selle kokku fariinisuhkru ja hakitud ingveriga. Piima-munasegu segasin veidi jahtunud või-suhkrusegu hulka ning seejärel lisasin küpsetuspulbri-ingveripulgri-jahu segu. Segasin ühtlase massi tekkimiseni. Pirnid poolitasin ja eemaldasin südamikud. Mina kasutasin küpsetuspaberit, aga vormi võib määrida ka võiga. Asetasin põhja pirnid - lõikepool all. Taigna kallasin pirnide peale.
Küpsetasin 150 kraadi juures 1,5 tundi.
Peale valmimist kummutasin koogi tagurpidi alusele. Võib puistata üle tuhksuhkruga, aga mina jätsin selle tegemata, kuna kook jäi piisavalt magus minu jaoks ka ilma.

Tulemus on väga maitsev.


Kaunist sügist ja head isu!

Allikas ingveri kohta:


Retsept pärineb:
Tuuli toidublogist - tagurpidi pirni -ingveri kook


43/52

Mööda raba
sügis jätab maha
värviraja

teisipäev, 7. oktoober 2014

teisipäev, 30. september 2014

esmaspäev, 29. september 2014

Murumuna

Tänu sõpradele sain uue kogemuse seoses seentega. Nimelt kõlbab noor ja värske murumuna süüa. Sel pühapäeval oli metsa tekkinud eriti palju noori murumunasid ja otsustasime proovida. Seen peab olema seest täiesti valge sisuga. Seega on hea seened seibideks lõigata. Kui on vähegi kollakat sisu, siis see seen ei kõlba. Meie praadisime võis, kuid teadjamad soovitasid õli.

teisipäev, 23. september 2014

teisipäev, 16. september 2014

teisipäev, 9. september 2014

Lahtine seenepirukas

Seente ja õunte järgi saab aru, et kätte on jõudnud sügis. Antud pirukas on väga lihtne ja ka kiire, kui kasutada juba valmis muretainast.

500g muretainast (kasutasin Hagari  soolast varianti)
2 muna
200ml kohvikoort
100g võid
1 sibul
200g seeni (mina leidsin metsast kitsemampleid ja puravikke)
Maitsestamiseks:
Worcesteri kastet
Koriandrit
Soola
Pipart
Kuumutasin ahju 200 kraadini ja laotasin põhja lahtikäivasse vormi. Eelküpsetasin põhja 10 min. Praadisin seened võis, lõpus lisasin sibula. Maitsestamiseks kasutasin Worcesteri kastet, koriandrit, soola ja pipart.
Laotasin seened põhjale ja kallasin peale koore ja muna segu.
Küpsetasin 30 minutit.

38/52

Sügis jõuab,
puude ladvust lehed
kaasa nõuab

reede, 5. september 2014

Oskus loobuda

Vahel ei tähenda loobumine alla andmist vaid võimalust edasi liikuda.

neljapäev, 28. august 2014

reede, 22. august 2014

36/52

Tuuled uued
toovad kaasa tasa
sügiskuued

Leiud - Komono

Komono
Ma leian harva päikeseprillid, millega tunnen ennast mugavalt. Eelmised prillid olid selleks suveks nii ribadeks kantud, et oli aeg uued leida. Komono Woody päikeseprillid sattusid ette Siisonist ja need on uued lemmikud. Kahju, et meil siin neid päevi aina vähemaks hakkab taas jääma, mil päikeseprille kanda.

KOMONO loodi aastal 2009 Anton Janssensi ja Raf Maesi poolt, kes soovisid täita oma maailma kõigis mõeldavates värvides ja stiilides aksessuaaridega. Jaapani keeles on "komono" tähenduseks "väikesed asjad", kuid KOMONO ei piirdu vaid sellega. Ise nimetavad nad oma stiili retro-futuks ja kombineerivad klassikat tänapäevaga. Käekellade ja päikeseprillide disainis otsivad nad pidevalt uusi materjale ja üllatavaid värvikooslusi, ohverdamata samas kõrget kvaliteeti ja mõistlikku hinda.
 

neljapäev, 14. august 2014

teisipäev, 5. august 2014

34/52

Kuumus kestab
rannad rahvast pungil
vari päästab

neljapäev, 31. juuli 2014

"Preili Julie" Kõue mõis

Kõue mõis on maaliline väike mõis Kose kandis ja jääb Tallinnast umbes 40-50 minutilise sõidu kaugusele. Koht ise on ilus ja ideaalne antud etenduse jaoks. Etenduse algusajaks oli järele andnud ka päevane leitsak, mis asendus nauditava soojusega. Meeleolu jaanipäeva õhtuks ja ööks oli loodud.
 
"Preili Julie" üllatas mind oma mitmekesisusega. Tants ja trall vaheldumisi süngusega, enesekindlus vaheldumisi alandlikusega, rõõm vaheldumisi kurbusega. Kersti Heinloo (Julie), Andres Mähar (Jean) ja Kati Ong (Kristin) näitasid igaüks oma rollides meisterlikkust ja mängisid välja karakterite mitmekülgsuse.
Ühest küljest tugevaks kasvatatud preili Julie on tegelikult haavatav. Ta mässib ennast aina sügavamale ja ainus pääsetee näib põgenemine. Ta teab, et kõigel on hind, kuid lootus jääb.
Tallipoiss Jeani on kasvatatud alluma ja alandlik olema, kuid temas tõstab pead järsk ja jõuline mees, kes soovib endale nõuda paremat kohta siin elus. Rikkaks saamise nimel on ta võimeline minema kaugele. Ta on salakaval, kuid samas ka arg. Tema alandlikkus teenib mõlemat vastavalt vajadusele.
Teenijatüdruk Kristin on kolmest kõige kainema mõtlemisega. Ta teab oma kohta ja ei lange sellest madalamale ning ei oma ka suuri illusioone tõusta kõrgemale. Ta usub lunastusse.
 
Lavastaja Roman Baskin näitab taas oskust valida suvelavastus, mis pakub meelelahutust kuid samas paneb mõtlema. Midagi peab jääma kripeldama, sest kui seda tunnet ei ole peale etendust, siis ei ole laval nähtu ka puudutanud. 

teisipäev, 29. juuli 2014

teisipäev, 8. juuli 2014

Orienteerumispäevik - Männiku 03.07

Kui mina Männiku krossiraja juurde jõudsin, siis olid N21C kaardid juba otsa saanud... Mis siis ikka, võtsin esimest korda valik raja ja seadsin eesmärgiks 10 punkti võtta (teisipäevakute N21B ja neljapäevakute N21C tavapärane rada).
SportsTracker näitas, et läbisin 5 km ja aeg tuli 00:56:27. Alla tunni nagu ma kogu aeg olen soovinud. Selline aeg sai aga tulla ainult tänu sellele, et kui ma punkti ei leidnud, siis liikusin edasi järgmist võtma. Kuhu mul alati 20 min kaob, ongi eksimine ja ühe või vahel ka kahe punkti otsimiseks raisatud aeg.

32/52

Külma vette
pistan varba ei saa
ma ujuda

neljapäev, 3. juuli 2014

kolmapäev, 25. juuni 2014

teisipäev, 17. juuni 2014

Orienteerumispäevik

Täna oli üheksas kord osaleda orienteerumise teisipäevakul, sel nädalal on käimas ka O-nädal. Tallinn ja Harjumaa on täis orienteerujaid meilt ja mujalt.
 
Senine parim aeg on mul umbes 3-4 km ja c´10 punktiga raja läbimiseks olnud 01:01:12. Pikim aeg aga 01:49:37. Seda viiendal korral, kui ma suutsin totaalselt valesti joostes kokku läbida 4 km asemel 8 km. Kui ei jaga pea, siis peaksid jagama jalad. Vahel ei jaga kumbki.
Traditsiooniks on saanud, et vähemalt ühe punktiga eksin, nii ka sel korral. Lisaks tuli täna enne finišit läbida staadionile püstitatud kaheksa punktiga labürint. Selleks ajaks olin ma juba üsna väsinud ja ülemäära rõõmsaks mind see harjutus ei teinud. Orienteerumine ise toimus Nõmmel algusega TTÜ juurest. Kaks korda sai Tipi silda ületatud. Kes seal kandis on jooksnud või kõndinud, siis teab, et maastik on ka üsna järskude tõusude ja languste rohke. Lõpetuseks pilt labürindist.
 

 

Veel leivast

Mul on viimastel kordadel olnud probleeme leiva küpsetamisega ja õigete temperatuuride leidmisega. Lisaks kahtlustasin, et ehk ei ole ka jahu kõige parem. Sel korral kasutasin Loona talu veski täistera rukkijahu ja küpsetasin järgnevalt:
250 kraadi 10 min
200 kraadi 30 min
175 kraadi 30 min.
See kooslus paistab toimivat.

29/52

Tuules keerdu
rohelised ladvad
läinud pöördu

neljapäev, 12. juuni 2014

28/52

Edasi aeg
tiksub aina kellas
peatumata

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 3. juuni 2014

27/52

Täitsa toored
rohetavad kuusel
kasvud noored

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 27. mai 2014

26/52

Kuumad ilmad
möödas ja tagasi
tuuled külmad

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 20. mai 2014

25/52

Väljas järsku
tõusis temperatuur
ja lõi välku

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 16. mai 2014

Orienteerumisest

Ma olen teada-tuntud spordikauge inimene, kuid viimastel aastatel olen minagi ennast liigutama hakanud. Tänu töökaaslasele sai sel kevadel enda jaoks avastatud orienteerumine. See on oluliselt huvitavam, kui lihtsalt jooksmine. Samas ka tunduvalt raskem. Kui parimad jooksevad sama rada poole tunniga, siis minul läheb üle tunni. Esimene eesmärk ongi jõuda alla tunnise ajani. Kui selle hooaja lõpuks saavutan, siis olen rahul. Selle eelduseks on kaks asja: jooksmine ja teadmine, kuhu joosta. Hetkel lonkavad mõlemad.

Pilt esimeselt orienteerumiselt Hiiul
 
 

Mõtisklusi

Imestasin konverentsi pealkirja "Tahan last, aga normaalset meest ei ole!" üle. Täna loen, et iga kolmas Eesti naine kannatab perevägivalla all. Hakka või uskuma, et meil ongi normaalsete meeste põud.

kolmapäev, 14. mai 2014

24/52

Heitlik kevad
pakub üllatusi
ka vihmaseid

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

kolmapäev, 7. mai 2014

23/52

Ei saa tulla
tuleb hoopis minna
kaugemale

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 2. mai 2014

Hapukoorekook

Hapukoorekook jäi meelivalt õhuline ja sisu meenutas kohupiima. Samas kaubanduslik välimus jättis minu omal veidi soovida, kuna täidis kerkis selliseks pruunikaks mütsiks.

Põhi
Muretainas
ca 300 g jahu
200 g võid
1 dl suhkrut
veidi soola
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit

Täitsa soovitan osta poest valmis muretaigna. Teeb elu veidi lihtsamaks ja valmistamise kiiremaks.

Täidis
6 muna (valged eralda kollastest)
1 kilo hapukoort
2-3 dl suhkrut (kui magusat soovid)
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl kartulitärklist




Põhja valmistamiseks panin jahu kaussi ja segasin juurde küpsetuspulbri. Tükeldasin või ja lisasin selle jahule koos soola, suhkru ja lahtilöödud munaga. Hakkisin alguses noaga seda segu ja siis püüdsin kätega sõtkudes ühtlaseks saada. 1 tund seisis taignapall külmas.
Peale seda tuleks tainas laotada ühtlase kihina ümmarguse vormi põhja ja seintele. Alla on hea panna küpsetuspaber. Minul see ühtlaselt laotamine väga kergelt välja ei tulnud, aga kokkuvõttes võis rahule jääda. Eelküpsetasin koos raskusega 200 kraadi juures, kuni tainas muutus kergelt kuldseks.

Täidise jaoks eraldasin munavalged kollastest. Esmalt vahustasin ära munavalge, mis jäi ootama. See järel vahustasin munakollase koos suhkruga, lisasin vaniljesuhkru, hapukoore ja sõelusin juurde tärklise. Oluline on jälgida, et tärklise segamisel tükke ei tekiks. Lõpuks lisasin ettevaatlikult munavalge ja segasin ühtlaseks. Kallasin eelküpsetatud põhale. Küpsetasin 45 min 180 kraadi juures ja siis veel 15 min 150 kraadi juures. Alandasin kuumust ja küpsetasin veel veidi, kuna tundus, et muidu täidis jääb vedel.

Peale koogi jahutamist võib selle katta jõhvika toormoosiga. Mina siiski ei katnud vaid andsin kastme eraldi kõrvale.

Jõhvikakaste
300 g jõhvikaid
1 dl suhkrut
Püreestasin saumikseriga.

Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Algne retsept pärineb Tuuli toidublogist SIIT.

kolmapäev, 30. aprill 2014

neljapäev, 24. aprill 2014

Põhja-Küpros

Reis hakkas sel korral ootamatustega. Tavapärase Egiptuse asemel lendasin hoopis Põhja-Küprosele. Kui ma oma sukeldumise eesmärkides panin kirja, et soovin sellelt aastalt uusi sukeldumiskohti, siis nii ootamatult päris ma ka seda silmas ei pidanud. Elul on vahel omad plaanid.

Sealt edasi hakkas aga minema aina ülesmäge. Lennuk oli pooltühi. Harjumatu võrreldes eelnevate tšarteritega, kus kõik tavaliselt üksteise seljas elavad. Algselt pidin viibima Bafras asuvas hotellis. Bafra asub aga keset tühjust. Lihtsalt hotell ja ei midagi muud. Ei ühtegi suuremat asustust 50 km raadiuses. See valmistas sukeldumiste planeerimisel peavalu. Kohale jõudes selgus, et see hotell oli üle broneeritud ja üheks ööks pannakse meid Kyrenia lähedal olevasse Acapulco hotelli ja kes soovib võibki siia jääda. Mulle sobis ideaalselt, sest pääsesin auto rentimisest. Vasakpoolne liiklus ei paista esmapilgul väga loogiline. 10 km sõit Kyrenia (Girne) keskusesse maksis 25 liiri, mis on umbes 8 eurot. Kütus samas siin odav ei ole. 95 maksab 3,58 liiri liiter. Kurss arvutamiseks 1 eur võrdub 3 liiri.
Puhkus kujunes vaheldusrikkaks. Lisaks sukeldumistele käisin Karpaze ja Famagusta ekskursioonidel, Türgi saunas ning jõudsin ka lihtsalt lebada ja päikest võtta. Ilmad olid veidi heitlikud. Ikkagi kevad. Paaril päeval sadas veidi vihmagi, kuid kokkuvõttes oli siiski soe ja päikeseline. Karpaze tuuril nägi ilusat loodust ja külastasime Püha Andrease kloostrit. Paari metsikut eeslit kohtasime ka. Famagusta ja Salamise varemete ekskursioon oli aga rohkem ajaloolise suunitlusega. Külastasime ka St. Barnabase kloostrit, kus on suur ikoonide kogu ja muuseum.
 
Karpazi ekskursioonil oli juttu, et Küprose aiaga kodus on aias alati sidrunipuu ja viinamarja väätidega kaetud lehtla. Seda kinnitas ka kohalik sukelduja. Samuti juuakse seal vabalt alkoholi, suitsetatakse kui korstnad ja juuakse palju Türgi kohvi. Ollakse moslemid, kuid sellesse suhtutakse igapäevaelus vabalt. Ainuke, millest paistab, et peetakse rohkem kinni, on sealiha mitte söömine.

Nii hotelli toit, kui muud söökikorrad olid väga maitsvad. Süüa osatakse seal teha. Kevadele iseloomulikud on seal toored mandlid ja oad. Toored mandlid on veel pehme sisuga ja rohelised, hooaeg siis veebruarist aprillini. Edasi läheb sisu kõvemaks ja saadakse meile harjumuspärane mandel. Krõbistatakse neid tooredi mandleid lihtsalt soola kastes. Uba aga kooritakse kaunast välja ja pistetakse suhu koos oliiviga. Seal armastatakse üldse palju rohelist. Piprmünti müüakse suurte kimpudena toidupoes ja seda hakitakse salatite sisse. Samuti oskavad nad lammast küsetada.
Famagusta

St. Barnabas klooster

St.Andreas klooster

 

teisipäev, 22. aprill 2014

21/52

Lehti tasa
ilmub raagus puudel
aina juurde

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

kolmapäev, 16. aprill 2014

20/52

Päike särab
ja temperatuur uus
on naljakuus

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 4. aprill 2014

Pirni-iirise keeks

Mida toredat saab teha iirisekommidega? Tuleb välja, et saab peale Kass Arturi ka keeksi teha.

 
100g sulatatud võid (kasutasin vedelat küpsetusmargariini)
2 muna
250ml piima
300g nisujahu
1,5dl suhkrut
2tl kaneeli
1,5tl küpsetuspulbrit
1 suur pirn
100g iirisekomme
kõrvitsaseemneid

Kloppisin lahti munad, lisasin piima ja siis vedela margariini. Segasin kuivained kokku ja lisasin muna-piima-või segule. Tükeldasin pirni kuubikuteks ja segasin need koos iiriskommidega taigna hulka. Valasin segu keeksivormi ja raputasin peale kõrvitsaseemned.

Küpsatasin 200 kraadises ahjus 35 minutit.

Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Algne retsept pärineb SIIT.

kolmapäev, 2. aprill 2014

19/52

Võtab kuju
kevad puude okstes
parem tuju

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

laupäev, 29. märts 2014

Guinness šokolaadikook

Midagi õllesõpradele. See retsept hakkas juhuslikult silma ühest blogist ja sai nüüd ära proovitud. Koogis kasutatud siis Guinness õlut.


Põhi
  • 250 ml Guinnessi
  • 250 g võid (soolata)
  • 75  g kakaod
  • 400  g suhkrut
  • 142 ml hapukoort
  • 2 suurt muna (kuna mul olid väikesed, siis panin 3)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 275 g jahu
  • 2,5 tl küpsetuspulbrit 
Kate
  • 300 g toorjuustu
  • 150 g tuhksuhkrut
  • 125ml vahukoort

Kuumutasin ahju 180 kraadini ja valmistasin ette lahtikäiva vormi, mille põhja panin küsetuspaberi ja küljed määrisin võiga.

Valasin Guinnessi potti ja lisasin või. Kuumutasin seni, kuni või oli sulanud, siis lisasin kakao ja suhkru. Vahustasin hapukoore, munad ja vanilli kokku ning siis lisasin õlle-või segule. Viimasena segasin hulka jahu koos küpsetuspulbriga. Küpsetuspulber tuleks eelnevalt jahu sisse segada. Jahu lisamisel on oluline jälgida, et jahuklimpe ei jääks ja mass saaks ühtlane. Aitab sõelumine.

Valasin segu vormi ja küpsetasin 60 minutit. Hambaorgiga saab keskelt kontrollida, kas kook on küps. Hambaork peab jääma puhtaks.

Enne katte lisamist tuleb põhi täielikult maha jahutada.

Katte jaoks vahustasin esmalt toorjuustu ja tuhksuhkru ning siis lisasin edasi vahustades hulka ka vahukoore. Segu on üsna tihke.


Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Retsepti originaal pärineb SIIT.

teisipäev, 25. märts 2014

18/52

Seisan paigal
kui ootaks midagi
raagus puudelt

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

laupäev, 22. märts 2014

Juustukook kaerahelbepõhjaga

Sel korral katsetasin siis kaerahelbepõhjal olevat juustukooki.

Põhi:
100 g võid
4 sl (suhkruroo)siirupit (Mina kasutasin vahtrasiirupit)
250 g kaerahelbeid
50 g suhkrut (Mina kasutasin fariinsuhkrut)

Sulatasin või koos siirupiga veevannil. Lisasin suhkru ja segasin ühtlaseks massiks. Siis kallasin juurde kaerahelbed ja segasin taas ühtlaseks. Katsin lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaberiga, surusin kaerahelbemassi põhja ja panin täidise valmimise ajaks külmkappi, et põhi taheneks.

Täidis:
400 g toorjuustu
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
200 g hapukoort
50 g suhkrut
3 muna
200 g valget šokolaadi (Mulle sattus Fazeri siduruni maitseline variant)
150 g punaseid sõstraid (võid otse sügavkülmast võtta, ei pea sulatama)

Segasin vispliga toasooja toorjuustu, kohupiimapasta, hapukoore ühtlaseks. Siis lisasin munad. Sulatasin šokolaadi ja segasin toorjuustusegu hulka. Lõpuks segasin hulka ka punased sõstrad.

Valasin juustusegu külmkapist võetud koogipõhjale ja küpsetasin 160 kraadi juures 1 h. Peale seda keerasin temperatuuri maha ja jätsin koogi pooleks tunniks ahju seisma. Seejärel avasin ahju ukse ja lasin koogil täielikult maha jahtuda ning siis tõstsin külma.

Serveerisin koos enda tehtud alõtsa-piparmündi moosiga, mis on mõnusalt hapukas.



Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Retsept ise pärineb Silja toidublogist.

kolmapäev, 19. märts 2014

Fariinsuhkur

Iga kord, kui ma paki fariinsuhkrut ostan, siis kõvaks see läheb. Enda lohakus muidugi, sest fariinsuhkrut tuleks hoida õhukindlas karbis või siis külmkapis. See muutub kõvaks, kuna seal sisalduv niiskus aurustub.

Kuidas saada fariinsuhkru kamakas uuesti pehmeks?

Internet pakub mitut lahendust:
*lisad suhkrukotti veidi kuuma vett (1-2 tl). Keera kott tugevasti kinni, pane kindluse mõttes veel teise kilekoti sisse. Lase paar tundi seista.
*paned suhkru koos õuna- või värske saiaviiluga mikrolainekindlasse klaasnõusse, katad nõu kinni ja paned 40 sekundiks täisvõimsusel mikroahju
*paned kõvastunud fariinsuhkru ahjuvormi koos tassitäie veega, katad vormi fooliumiga ja kuumutad 100°C ahjus 20 minutit
*veidi kiirem variant on panna fariinsuhkur natukeseks mikrosse ja seal tasakesi soojendada. Aga siis tuleb suhkur kohe ära tarvitada, sest jahtudes muutub see uuesti kõvaks.

Ise proovisin siis esimest varianti. Lisasin suhkrukotti 2 tl kuuma vett ja sulgesin paki tugevalt. Paari tunniga ei juhtunud veel suurt midagi, aga nelja-viie tunni pärast oli korras ja kamakas kenasti lagunenud.

teisipäev, 18. märts 2014

17/52

Jälle lumi
edasi kestab veel
talveuni

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 11. märts 2014

16/52

Veel härmatist
viskab hommikuti
õue maha

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

laupäev, 8. märts 2014

Jahu polegi vaja - šokolaadikook

Ainult kolmest osast koosnevat kooki on lihtne valmistada. Tulemus on mõnusalt šokolaadine.

Vaja läheb

8 suuremat muna
500g šokolaadi (kasutasin küpsetamiseks mõeldud šokolaadipisaraid)
250 g võid (kasutasin 80% küpsetusmargariini)

Kaunistuseks marju, kookoshelbeid jms.


Valmistamine

Pane šokolaad ja või koos kaussi ning sulata veevannis ühtlaseks massiks. Vahusta munad. Seejärel sega vahustatud muna kolmes-neljas jaos šokolaadi/või segu hulka. Mina lisasin ka sortsu (umbes spl täie) konjakit.



 
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Valmista ette lahtikäiv vorm. Pane põhja küpsetuspaber ja määri küljed võiga. Siis mässi vormi põhi mitmesse fooliumikihti, et oleks võimalik see hiljem veevanni asetada.


Vala segu vormi ja aseta see vanni, kuhu vala keevat vett nii palju, et vorm oleks poolenisti vees. Pane veevann koos koogiga eelkuumutatud ahju.
Küpseta 25 minutit. Koogile tekib peale õhuke krõbe pind.

Peale ahjust välja võtmist jäta jahtuma. Võib täiesti teha valmis eelmisel päeva või hommikul ja tõsta peale jahtumist külmkappi. Enne serveerimist võta vormist välja ja kaunista marjade, kookoshelveste, tuhksuhkru, mandlilaastude või mille muuga iganes, mis pähe tuleb.



Sarjast "Järeleproovitud retseptid"

Retsept pärineb: Gimmesomeoven

teisipäev, 4. märts 2014

15/52

Agressor see
plaaninud on torget
kokkupõrget

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 28. veebruar 2014

Ootuste puudumisest

Vana tõde, et kui puuduvad ootused, siis ei saa ka pettuda. Pigem on võimalus ühel hetkel meeldivalt üllatuda. Ometi on igasugused ootused varmad tekkima ja seda eriti teiste inimeste osas. Nii võibki selguda, et pettumine ei tulenegi tegelikult teise inimese käitumisest vaid sellest soovunelmast, mille oma peas loonud oleme.

teisipäev, 25. veebruar 2014

14/52

See vist kevad
õhus värsket hõngu
paistab päike

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 18. veebruar 2014

13/52

Vaatan ette
piilun peeglist taha
on see kevad

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 11. veebruar 2014

12/52

Kurbus kestab
paratamatu see
kevadet ei

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

neljapäev, 6. veebruar 2014

11/52

Ärkan üles
ikka ükskõik millal
uni silmas

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

esmaspäev, 3. veebruar 2014

Saiategu

400 g jahu
20 g värsket pärmi
3 dl piima
100 g võid
1 muna
2 sl suhkrut
1 tl soola

Lahustada pärm väheses koguses käesoojas vees. Kuumutada piim peaaegu keemiseni ning lisada siis piima sisse suhkur, sool ja või. Piimasegu peaks jahtuma kuni käesoojani, siis lisada lahtiklopitud muna. Lõpuks segada omavahel kokku pärm ja piimasegu ning sõeluda vedeliku sisse jahu. Jahu sõelumine on oluline, kuna annab saiale kohevuse. Taina sõtkumiseks kasutasin mikseri abi. Tainas peabki jääma vedelam.

Järgmisena tuleb tainas jätta sooja kohta köögirätikuga või toidukilega kaetud kausis kerkima. Lasin kerkida umbes tunni nagu retseptis soovitatud.

Peale vormi  valamist lasta veidi aega (ca 20 minutit) soojas kohas tainal kerkida. Minul kerkis nii hästi, et tahtis üle ääre tungida.
Samal ajal kuumutada ahi 200 kraadini.
Küpsetada eelkuumutatud ahjus umbes tund aega. Poole peal alandasi temperatuuri vastavalt soovitusele.
Viimasel korral segasin taigna hulka ka juustu. Tulemus oli väga hea.

Kihnu saia retsept pärineb suurepärasest Tuuli toidublogist.

Sarjast "Järeleproovitud reptseptid"

laupäev, 1. veebruar 2014

Tervisespordist

Avastasin, et ujumine on ainuke tegevus, mille käigus ma unustan kõik oma mõtted. Pea on täiesti tühi ja ma keskendun ainult hingamisest tekkivale rütmile. Joostes või joogat tehes ma oma mõtteid nii vaigistada ei suuda. Ujumine on minu jaoks väga vabastav.

kolmapäev, 29. jaanuar 2014

10/52

Hommik valgem
päevad on helgemad
ootan suve

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 21. jaanuar 2014

9/52

Paitab hinge
mõte soojast suvest
see kaugel veel

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 14. jaanuar 2014

8/52

Vaatan välja
hanged aia ääres
härmatises puud

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

reede, 10. jaanuar 2014

Ploomi-purukook

Tainas:
150 g margariini (kasutasin vedelat margariini)
1,5 dl fariinsuhkrut
1 muna
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
 
Täidis:
10 küpset magusat ploomi (minul piisas 5-st suurest ka)
 
Pinnale:
2 sl pehmet võid (kasutasin vedelat margariini)
4 sl suhkrut
4 sl jahu
1 tl kaneeli
 
Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja kinnita vormi serv paigale. Vajadusel lõika üleliigne paber 2-3 cm kauguselt ära. Määri vormi sein margariiniga ja raputa üle riivsaiaga. Vahusta margariin suhkruga, lisa edasi mikserdades muna. Sõelu jahu ja küpsetuspulber taina peale, lisa piim; ühenda võimalikult vähese segamisega. Suru tainas ühtlase kihina vormi põhja. Lõika ploomid neljaks ja aseta välisservast alates korrapäraselt taina peale. Sega katteained sõmeraks ja puista koogile. Küpseta 175 kraadi juures ahju alumisele siinile asetatud restil 40 min. Lase vormis jahtuda.
 
Väga lihtne valmistada ja maitseb suurepäraselt. Oluline on, et ploomid oleksid tumedad ja küpsed.
 
Sarjast "Järeleproovitud retseptid"
 
Allikas: Maire Suitsu, Lia Virkus "Suur küpsetamisraamat 1.osa"

teisipäev, 7. jaanuar 2014