teisipäev, 14. oktoober 2014

Ingver koogi sees

Varem ma ei arvanud ingverist suurt midagi, sest ma ka ei teadnud sellest suurt midagi. Alguses seostus ingver minu jaoks vaid külmetusega võitlemisel tee sisse pandava taimena ja sushi kõrvale söödava lisandina. Tegelikult on tegemist aga idamaises köögis laialt kasutatava maitseainega.

Ingver kuulub suurte lehtedega üheiduliste püsikute perekonda ja ingveriliste sugukonda. Harilik ingver (Zingiber officinale) on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. See olekski tegelikult õige nimetus, kuigi enamus ütleb ingveri kohta ikka „juurikas”. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Jamaika Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ravimtaimena. Selle lõhnavat (sisaldab eeterlikku õli) ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult.


Olen ise kasutanud ingverit sellistes kombinatsioonides:
tomati-apelsini supp
kõrvitsa püreesupp
rannakarpidega pasta

Lisaks kirjutatakse, et ingver sobib ka jookide maitsestamiseks, kalaroogadesse, samuti vähiliste, veise-, lamba- ja linnulihast valmistatud roogadele, magustoitudesse koos mahedamaitseliste puuviljadega.


Huvi pärast otsisin retsepte, kus ingverit on kasutatud magustoitudes ja proovimise valik langes pirni-ingveri koogile.



Taigen:
1 muna
150 ml piima
100 gr võid
2 dl fariinisuhkrut
pöidlasuurune jupp peeneks hakitud ingverit
200 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 pirni
1 tl jahvatatud ingverit

küpsetuspaberit või võid vormi määrimiseks

Kloppisin lahti muna ja segasin piimaga. Veevanni kohal sulatasin või ja segasin selle kokku fariinisuhkru ja hakitud ingveriga. Piima-munasegu segasin veidi jahtunud või-suhkrusegu hulka ning seejärel lisasin küpsetuspulbri-ingveripulgri-jahu segu. Segasin ühtlase massi tekkimiseni. Pirnid poolitasin ja eemaldasin südamikud. Mina kasutasin küpsetuspaberit, aga vormi võib määrida ka võiga. Asetasin põhja pirnid - lõikepool all. Taigna kallasin pirnide peale.
Küpsetasin 150 kraadi juures 1,5 tundi.
Peale valmimist kummutasin koogi tagurpidi alusele. Võib puistata üle tuhksuhkruga, aga mina jätsin selle tegemata, kuna kook jäi piisavalt magus minu jaoks ka ilma.

Tulemus on väga maitsev.


Kaunist sügist ja head isu!

Allikas ingveri kohta:


Retsept pärineb:
Tuuli toidublogist - tagurpidi pirni -ingveri kook


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar