teisipäev, 16. detsember 2014

neljapäev, 11. detsember 2014

pühapäev, 7. detsember 2014

Šokolaadi-banaani kook

Kook jääb seest mõnus mahlane, kuid pealt krõbe. Mina asendasin nisujahu tatrajahuga ja tulemus oli üllatavalt hea. Ei tasu lasta ennast heidutada tatrajahu lõhnast, mida on tunda kui kook küpseb. Maitse jääb väga hea.

100g võid
150g suhkrut
170g jahu - kasutasin prooviks tatrajahu
1tl küpsetuspulbrit
4sl kakaopulbrit
100g tumedat šokolaadi (kasutasin küpsetamiseks mõeldud šokolaadipisaraid)
2 banaani - keskmisest küpsemat
3 muna
50g hapukoort

Segasin esmalt kuivained. Lisasin šokolaadi (tahvli puhul tuleks šokolaad enne hakkida). Vajutasin banaanid kahvliga peeneks ja segasin neile juurde 1 muna + 2 munakollast, siis lisasin antud segule hapukoore ja sulatatud või. Segasi kuivaine segu kokku muna-banaaniseguga. Vahustasin munavalged ja segasin taignale osade kaupa juurde. Segada tuleb ettevaatlikult ja võimalikult vähe, muidu kaotab munavalge oma kohevuse. Kallasin taigna lahtikäivasse koogivormi, kuhu olin asetanud küpsetuspaberi. Originaal retseptis läheb segu keeksivormi.

Küpsetasin eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures 1 tund ja 15 min. Koogi küpsust saab kontrollida puutikuga. Kui keskossa torgatud tikk puhtaks jääb, siis on valmis.



Retsept pärineb blogist "Ise tehtud. Hästi tehtud." Seal on tegemist keeksiga, kuid mina panin taigna lahtikäivasse vormi ja küpsetasin koogina.

Lisaks võib teha peale järgneva katte, mis on lisatud algse retsepti puhul:

100g piimašokolaadi
100g hapukoort
hakitud pähkleid


Sarjast "järeleproovitud retseptid"

laupäev, 6. detsember 2014

Pitsapõhi

Otsisin lihtsat pitsapõhja retsepti, mis oleks kerge valmistada,  ei sisaldaks pärmi ja jääks maitsev. Hapukooretaigen jääb korraga pehme ja krõbe.

4 dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
50g võid
2dl hapukoort

Paar nippi seoses pitsa tegemisega, mis on ajaga selgeks saanud:
  • tainast on palju kergem rullida õhukeseks, kui panna see kahe küpsetuspaberi vahele
  • pitsa jääb maitsvam kui koostisosad enne kergelt läbi praadida ja alles siis põhjale laotada


Põhja retsept pärineb SIIT.

reede, 5. detsember 2014

Egiptus

Paljud küsivad, kuidas Egiptuses praegu on ja kas on ikka turvaline. Võin öelda, et Sharm El Sheikh´is, Dahabis ja Nuweibas on kõik väga rahulik. Turiste on vähem ja hinnad on veidi tõusnud, kuid muidu on näha, et olukord on muutunud taas stabiilsemaks. Meri ja õhk on novembris soojad, talv ei ole seal veel alanud.
Külastasime Sharmi ääres kõrbes asuvat mahajäetud välikino, mis sai kuulsaks tänu Kaupo Kikkase fotodele. Eksisime paar korda ära, kuid kohale lõpuks jõudsime. Kahjuks oli avanev pilt nukker. Kogu malm oli lihtsalt lahti lõigatud ja minema viidud. Puidust toolide osad vedelesid maas. Kas tegemist on lihtsalt metallivargusega või ei meeldinud beduiinidele, et rahvas seda kohta vaatamas käib? Seda ei tea keegi täpselt.




Lisaks kino külastamisele veetsime paar päeva merel sukeldudes. Pidasime minu sünnipäeva. Ühe päeva lihtsalt Dahabis puhates ning ühe päeva Nuweibas kohaliku kalapüügiga tutvudes.
Dahabis on tõesti kuidagi teistsugune õhkkond. Sealt saab kindlasti ehedama elamuse kui Sharmist. Hommik möödus värskete mahlade ja shishaga lihtsalt ilusat ilma nautides. Õhtust sõime mereääres asuvas Shark nimelises restoranis. Sealne mereannisupp oli suurepärane.
 


Viimasel õhtul istusime Farshas ja tutvusime seal juhuslikult sukeldujatega, kellest üks oli kohale lennanud Dubaist, et nädalavahetusel sukelduda ja teine töötas oma onu sukeldumisfirmas. See oli väga huvitav ja ilus õhtu lõpetamaks reisi.

neljapäev, 4. detsember 2014

Elu jänesega

Paar nädalat olen nüüd elanud koos küülikuga. Preili on emane lontkõrv, kes on juba veidi üle aasta vana. Seega tema beebi ja teismeaega mina kogenud ei ole ning saan rääkida elust juba täisealise jänesega.
Minu jaoks on saanud selgeks järgnev:

  • küülik on väga uudishimulik, talle meeldib kõike uurida ja igale poole ronida
  • minu küülik on õpetatud kenasti potil käima, kuid kujutan ette, kui seda ei õpeta, siis jääb temast kena pruunide pärlite rada järele
  • küülik ei sobi kindlasti väikestele lastele, tegemist ei ole süleloomaga
  • minu oma on kindlasti iseloomuga, kui preilit ei tohi tülitada, siis ta annab urisedes sellest märku
  • juhtmed on puutumata jäänud, see aga on arvatavasti ka kasvatuse ja individuaalse iseloomu küsimus
  • küülikule meeldib väga vabalt ringi kalpsata, samas võib ta ka tunde lihtsalt paigal istuda
  • porgand ja õun lähevad alati kaubaks
Uudishimu ja ronimine viis meil ka väikese õnnetuseni. Kogemata läks katki üks jalaga küünlahoidja. Preilit ei saa siin süüdistada, hoopis mina oleks pidanud olema targem ja selle ninaulatusest kaugemale panema.

50/52

Advent olnud
esimene kohe
järgneb teine