laupäev, 29. märts 2014

Guinness šokolaadikook

Midagi õllesõpradele. See retsept hakkas juhuslikult silma ühest blogist ja sai nüüd ära proovitud. Koogis kasutatud siis Guinness õlut.


Põhi
  • 250 ml Guinnessi
  • 250 g võid (soolata)
  • 75  g kakaod
  • 400  g suhkrut
  • 142 ml hapukoort
  • 2 suurt muna (kuna mul olid väikesed, siis panin 3)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 275 g jahu
  • 2,5 tl küpsetuspulbrit 
Kate
  • 300 g toorjuustu
  • 150 g tuhksuhkrut
  • 125ml vahukoort

Kuumutasin ahju 180 kraadini ja valmistasin ette lahtikäiva vormi, mille põhja panin küsetuspaberi ja küljed määrisin võiga.

Valasin Guinnessi potti ja lisasin või. Kuumutasin seni, kuni või oli sulanud, siis lisasin kakao ja suhkru. Vahustasin hapukoore, munad ja vanilli kokku ning siis lisasin õlle-või segule. Viimasena segasin hulka jahu koos küpsetuspulbriga. Küpsetuspulber tuleks eelnevalt jahu sisse segada. Jahu lisamisel on oluline jälgida, et jahuklimpe ei jääks ja mass saaks ühtlane. Aitab sõelumine.

Valasin segu vormi ja küpsetasin 60 minutit. Hambaorgiga saab keskelt kontrollida, kas kook on küps. Hambaork peab jääma puhtaks.

Enne katte lisamist tuleb põhi täielikult maha jahutada.

Katte jaoks vahustasin esmalt toorjuustu ja tuhksuhkru ning siis lisasin edasi vahustades hulka ka vahukoore. Segu on üsna tihke.


Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Retsepti originaal pärineb SIIT.

teisipäev, 25. märts 2014

18/52

Seisan paigal
kui ootaks midagi
raagus puudelt

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

laupäev, 22. märts 2014

Juustukook kaerahelbepõhjaga

Sel korral katsetasin siis kaerahelbepõhjal olevat juustukooki.

Põhi:
100 g võid
4 sl (suhkruroo)siirupit (Mina kasutasin vahtrasiirupit)
250 g kaerahelbeid
50 g suhkrut (Mina kasutasin fariinsuhkrut)

Sulatasin või koos siirupiga veevannil. Lisasin suhkru ja segasin ühtlaseks massiks. Siis kallasin juurde kaerahelbed ja segasin taas ühtlaseks. Katsin lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaberiga, surusin kaerahelbemassi põhja ja panin täidise valmimise ajaks külmkappi, et põhi taheneks.

Täidis:
400 g toorjuustu
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
200 g hapukoort
50 g suhkrut
3 muna
200 g valget šokolaadi (Mulle sattus Fazeri siduruni maitseline variant)
150 g punaseid sõstraid (võid otse sügavkülmast võtta, ei pea sulatama)

Segasin vispliga toasooja toorjuustu, kohupiimapasta, hapukoore ühtlaseks. Siis lisasin munad. Sulatasin šokolaadi ja segasin toorjuustusegu hulka. Lõpuks segasin hulka ka punased sõstrad.

Valasin juustusegu külmkapist võetud koogipõhjale ja küpsetasin 160 kraadi juures 1 h. Peale seda keerasin temperatuuri maha ja jätsin koogi pooleks tunniks ahju seisma. Seejärel avasin ahju ukse ja lasin koogil täielikult maha jahtuda ning siis tõstsin külma.

Serveerisin koos enda tehtud alõtsa-piparmündi moosiga, mis on mõnusalt hapukas.



Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Retsept ise pärineb Silja toidublogist.

kolmapäev, 19. märts 2014

Fariinsuhkur

Iga kord, kui ma paki fariinsuhkrut ostan, siis kõvaks see läheb. Enda lohakus muidugi, sest fariinsuhkrut tuleks hoida õhukindlas karbis või siis külmkapis. See muutub kõvaks, kuna seal sisalduv niiskus aurustub.

Kuidas saada fariinsuhkru kamakas uuesti pehmeks?

Internet pakub mitut lahendust:
*lisad suhkrukotti veidi kuuma vett (1-2 tl). Keera kott tugevasti kinni, pane kindluse mõttes veel teise kilekoti sisse. Lase paar tundi seista.
*paned suhkru koos õuna- või värske saiaviiluga mikrolainekindlasse klaasnõusse, katad nõu kinni ja paned 40 sekundiks täisvõimsusel mikroahju
*paned kõvastunud fariinsuhkru ahjuvormi koos tassitäie veega, katad vormi fooliumiga ja kuumutad 100°C ahjus 20 minutit
*veidi kiirem variant on panna fariinsuhkur natukeseks mikrosse ja seal tasakesi soojendada. Aga siis tuleb suhkur kohe ära tarvitada, sest jahtudes muutub see uuesti kõvaks.

Ise proovisin siis esimest varianti. Lisasin suhkrukotti 2 tl kuuma vett ja sulgesin paki tugevalt. Paari tunniga ei juhtunud veel suurt midagi, aga nelja-viie tunni pärast oli korras ja kamakas kenasti lagunenud.

teisipäev, 18. märts 2014

17/52

Jälle lumi
edasi kestab veel
talveuni

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 11. märts 2014

16/52

Veel härmatist
viskab hommikuti
õue maha

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

laupäev, 8. märts 2014

Jahu polegi vaja - šokolaadikook

Ainult kolmest osast koosnevat kooki on lihtne valmistada. Tulemus on mõnusalt šokolaadine.

Vaja läheb

8 suuremat muna
500g šokolaadi (kasutasin küpsetamiseks mõeldud šokolaadipisaraid)
250 g võid (kasutasin 80% küpsetusmargariini)

Kaunistuseks marju, kookoshelbeid jms.


Valmistamine

Pane šokolaad ja või koos kaussi ning sulata veevannis ühtlaseks massiks. Vahusta munad. Seejärel sega vahustatud muna kolmes-neljas jaos šokolaadi/või segu hulka. Mina lisasin ka sortsu (umbes spl täie) konjakit.



 
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Valmista ette lahtikäiv vorm. Pane põhja küpsetuspaber ja määri küljed võiga. Siis mässi vormi põhi mitmesse fooliumikihti, et oleks võimalik see hiljem veevanni asetada.


Vala segu vormi ja aseta see vanni, kuhu vala keevat vett nii palju, et vorm oleks poolenisti vees. Pane veevann koos koogiga eelkuumutatud ahju.
Küpseta 25 minutit. Koogile tekib peale õhuke krõbe pind.

Peale ahjust välja võtmist jäta jahtuma. Võib täiesti teha valmis eelmisel päeva või hommikul ja tõsta peale jahtumist külmkappi. Enne serveerimist võta vormist välja ja kaunista marjade, kookoshelveste, tuhksuhkru, mandlilaastude või mille muuga iganes, mis pähe tuleb.



Sarjast "Järeleproovitud retseptid"

Retsept pärineb: Gimmesomeoven

teisipäev, 4. märts 2014

15/52

Agressor see
plaaninud on torget
kokkupõrget

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*