teisipäev, 31. detsember 2013

pühapäev, 29. detsember 2013

Õnnest

10 asja, mida teevad õnnelikud paarid:

1.   Õnnelikud paarid lähevad samal ajal magama.
2.   Õnnelikel paaridel on ühised huvid.
3.   Õnnelikud paarid käevad käest kinni.
4.   Õnnelikud paarid usaldavad ja andestavad teineteisele.
5.   Õnnelikud paarid keskenduvad rohkem sellele, mida nende partner õigesti teeb, mitte asjadele, mida ta jälle valesti tegi.
6.   Õnnelikud paarid kallistavad, kui nad kokku saavad.
7.   Õnnelikud paarid ütlevad teineteisele: "Ma armastan sind."
8.   Õnnelikud paarid soovivad teineteisele alati head und, isegi kui nende päev eriti ilus ei olnud.
9.   Õnnelikud paarid helistavad teineteisele päeva jooksul.
10. Õnnelikud paarid on uhked, kui neid nähakse koos.


Merilin Piirsalu "Petlik õnn"

teisipäev, 24. detsember 2013

5/52

Jõulutunne
kadus ära keset
vihmasadu

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 17. detsember 2013

Kus elab õnn?

Ellen Niit on kirjutanud, et /...õnn on inimese enda teha, sünnib tema mõtetest ja teost.../ ("Õnn", 1946). Viimase 5-10 aasta jooksul on Eestis oluliselt rohkem hakatud rääkima enesearengust ja spirituaalsusest -  kohalolekust, külgetõmbe seadusest, mõtete jõust, iseenda armastamisest, õnnelik olemisest. Edukuse mõista hakkab läbi selle muutuma. Enam ei ole edukas see, kes on töönarkomaan, vaid see, kes suudab oma elu tasakaalus hoida. Meie ise loome oma elu. Sellekohast kirjandust on saadaval raamaturiiulite kaupa, võimalik on minna kursusele või lugeda artikleid, mida interneti avarused pakuvad.  Informatsiooni on palju, tuleb olla vaid piisavalt tark, et sealt endale kasulik välja sõeluda.
See sama Ellen Niidu luuletus, mille ma kunagi põhikooli ajal deklameerimisvõistluse jaoks pähe õppisin, pani mind nüüd mõtlema, et tol ajal meil siin sellist kirjandust ja informatsiooni tegelikult praktiliselt ei liikunudki. Ometi inimesed küsisid ka siis, et milles võiks õnn peituda? Nad mõtisklesid selle üle ja kirjutasid sellest. Võib-olla tõesti oli õnne definitsiooni üle arutlemine enamasti kunstinimeste lõbu ja pärusmaa, kuid ma usun, et ka tavalised inimesed peatusid vahel ja mõtlesid sellele. Täna, kogu selle informatsiooni tulva all, kipub kõik jääma pealiskaudseks. Kas ma ka tegelikult küsin endalt, et mis see on, milles peitub minu jaoks õnn? Kui mind teeb õnnelikuks päeva alustuseks hommikul pool tundi kohvitassi seltsis telekat vaadata, siis see on ju suurepärane. Õnn saab ja võib peituda ka pisiasjades. Kui ma jään alati enda vastu ausaks, siis  võib õnn tähendada ükskõik mida. Raamat saab meid õpetada teadvustama ja endale tähelepanu pöörama, kuid oma enda õnnevalem tuleb ikka ise välja töötada. Ehk see luuletus oligi Ellen Niidu viis, kuidas enda valem sõnadesse panna.
 
"Õnn"
Õnn on inimese enda teha,
sünnib tema mõtetest ja teost.
Elab meeltes, südames ja kehas,
võrsub töökast, tahtekindlast peost.
Meie õnn ei ela võõrais linnus,
kaugeil saartel, külades ja teil,
ei, ta elab püsivuses, innus,
elab kodukoldeis, elab meis.
Õnn on inimese käterammus.
Raskusteski kätkeb õnne eos.
Õnn on mõistuse ja kindla sammu,
Töö ja rõõmu katkematu seos.
/Ellen Niit, 1946/
 

4/52

Lumi tuleb
ja läheb ja tuleb
ja läheb taas
*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 10. detsember 2013

3/52

Roosat helki
kumab hommikusest
tühjast taevast

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 3. detsember 2013

2/52

Hommikune
pimedus, oleksin
kui kotis ma


*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

pühapäev, 1. detsember 2013

Egiptus

Nädal Egiptuses oli nagu sõõm värsket õhku. Väga hea vaheldus siinsele sügisele. November on seal mõnusalt soe. Vesigi oli 26 kraadi ja esimest korda ei hakanud mul sukeldumistel kordagi külm. Sharm El Sheiki piirkonnas on kõik rahulik. Mitmed on küsinud, et kuidas seal oli ja kuidas sa julgesid minna. Seal ei ole hetkel midagi hirmsat. Sõites autoga Dahabi ja Nuwiebasse ei tekkinud kordagi mingeid probleeme. Turiste on vähe, see teeb ka kohalikke murelikuks. Samuti on veidi tõusnud hinnad võrreldes eelmiste aastatega. Nädala sisse mahtus sünnipäeva tähistamine, sukeldumised, väljasõit Dahabi ja kalaretk Nuweibasse.

Kõige huvitavam oligi näha, kuidas elavad beduiinid. Peale seda külaskäiku ma tundsin, kuidas minu maailma ikka juhivad tegelikult asjad ja nende omamine. Beduiinide puhul tundus asjadel olevat teisejärguline tähtsus. Kõik oli väga lihtne. Kõige selle juures saime tunda aga suurepärast külalislahkust. Meid võeti väga hästi vastu.
 
Tuginedes kogemusele võib öelda, et oktoober-november ja siis alates märtsist on hea sinna reisida. Detsember, jaanuar ja veebruar kipuvad olema külmad ja tuulised. Arveldada tasub kohalikus rahas, mille saab rahaautomaadist välja võtta. Pole mõtet vahetada. Samuti pole mõtet minna sinna dollaritega. Euro kurss on hetkel ka väga hea: 1 EUR = 9,3 Egiptuse naela. Veel mõned aastad tagasi oli see 7,5 naela ringis. Kõrbes on omad võlud, kuid sealne loodus on siiski peamiselt vee all. Seega on see suurpärane koht sukeldumiseks või lihtsalt snorgeldamiseks. Moskiitod olid praegu eriti ahned, seega tasub ennast erinevate tõrjetega varustada. Hea on veel ka see, et sinna ei tule kaua lennata. Umbes 5 tunniga oled juba suves.
 

 

teisipäev, 26. november 2013

1/52

Lumi langes
kattis külmast kanged
porilombid

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas järgmised 52 nädalat*

esmaspäev, 25. november 2013

Valge lindi päev

Sass Hennolt ilmus väikese vahega kaks artiklit naiste vastu suundatud vägivallast seoses tänase ülemaailmse valge lindi päevaga.

"Naistevastase vägivalla elukaar" Sirbis ja

"Kohtumine kurjusega" Postimehes

Kaks artiklit, mis on kirjutatud täiesti erinevas võtmes. Mõlemad mõtlemapanevad. Üks leebemas toonis, teine brutaalselt ausa kirjeldusega. Minu jaoks tõestas Sass Henno veel kord oma oskust hästi kirjutada.

"Et anda ühiskonnale edasi selge sõnum: me teeme naiste vastu suunatud vägivallale lõpu.
Sest ainult nii katkeb see valus ahel, mis kandub edasi meie poegadele ja tütardele." Sass Henno

reede, 15. november 2013

Happify vol 2

Jätkuks oktoobri postitusele. Ma leian, et praktilised ülesanded, mis nõuavad kirjutamist ja oma mõtete sõnastamist, on tegelikult head. Need panevad mõtlema näiteks, et mille eest ma oma elus siis tegelikult tänulik olen või millal ma viimati midagi sellist tegin, millest ma rõõmu tundsin. 
 
 
Samas nende jagamine, kommenteerimine ja laikimine ei ole endiselt minu teema. Mängude osas olen jätkuvalt arvamusel, et need on primitiivsed. 
 
Teaduse rubriigis on nimetatud 5 alustala, millele ülesanded baseeruvad: naudi, täna, pürgi, anna, tunne kaasa.
 
Need on head märksõnad, mida võiks kasutada igapäevaselt. Leida aega nautida ja tegeleda sellega, mis meeldib. Olla tänulik. Kõik ei ole alati halvasti, midagi head leidub ka kõige hallimas päevas. Selle hea eest saabki tänulik olla. Püüelda oma unistuste ja soovide teostumise poole. Kui mõelda ja unistada tunnustatud kokaks saamisest, kuid mitte kunagi selles suunas sammu astuda (kooli minna, kokaraamatuid lugeda jne), siis arvatavasti see unistus ei saagi kunagi teoks. Nii on ka teiste muutustega elus. Andmine ei ole vaid materiaalne vaid ka tähelepanu ja positiivne suhtlemine käib selle alla. Kaasa tundmine aga tähendab minu jaoks võimet asetada ennast aeg-ajalt teiste olukorda. See ei tähenda kellegi haletsemist.
 
Huvitav, mis juhtuks, kui kõik inimesed otsustaksid ühel päeval, et nad on õnnelikud just siin ja praegu. Lihtsalt otsustaksid selle ära ja kõik.

teisipäev, 12. november 2013

Contemplation

Real change starts with a change in how you see your life and its possibilities
 

esmaspäev, 11. november 2013

Veini Äpp

Avastasin Veini Äpp' i ja leian, et see on päris hea abimees kohalikus kaubandusvõrgus pakutavates veinides orienteerumiseks. Väga mugav kasutada ka näiteks poes riiuli ees seistes. Veinid on grupeeritud ning varustatud pildi, iseloomustuse ja muu infoga.



teisipäev, 5. november 2013

Piirilinnas

Juba nädal enne oli vaikselt tunda, et tervis ei ole päris korras. Päeva jagu enne lendu lõi aga nohu siis lõpuks korralikult välja. Hea ajastus. Üle 20 tunnise reisimise muutis see üsna ebamugavaks. Samuti olid esimesed päevad tänu tervisele ja ajavahele väga väsitavad.

Esimesel hommikul tervitas meid hotellis tuletõrje alarm. 6.30 kohaliku aja järgi hakkas järsku selline huilgamine. Välja liikudes selgus, et hotell siiski ei põle ja sireenist hoolimata jätkati rahulikult oma tavapäraste tegevustega. Lõpuks tuli keegi ja lülitas alarmi ka välja.
 
El Paso kontorisse jõudes selgus, et seal on ka väike ikaldus. Nimelt vingugaasi (CO) näitajad olid liiga kõrged. Pool päeva jooksid seal inimesed mõõdikutega ringi ja enamus inimesi saadeti koju.
 
Söögist
Portsjonid on suured ja juba eelmisest korrast oli näha, et ma jaksan süüa ära umbes poole. Seega tundsin ma ennast pidevalt veidi süüdi, et ma raiskan toitu. Ainuke kord, kus ma tundsin, et kõik on täiesti tipp-topp oli ühes mereandide restoranis, kus sõin grillitud krevette riisiga. Portsjon oli paigas ja maitsed samuti.

Siin mõned stiilinäited:








 
El Paso
Päikeselinnaks ristitud El Paso´l on ka pilvisemaid päevi. Teisipäev ja kolmapäev osutusidki nendeks. Kolmapäeval sadas isegi vihma, seda pidi El Pasos ja Juarezes vaid loetud päevad aastas juhtuma. Eestlased toovad ikka reisides vihma kaasa, meile kohe ei meeldi, et teistel võivad olla paremad ilmad kui meil :) Soe oli siiski jätkuvalt ja see oli positiivne. Kuigi ka seal hakkas saabuma sügis, sest hommikused temperatuurid olid kaheksa kuni kümme kraadi, mis päevaks tõusid üle kahekümne.
El Paso ise on madalate majadega mägede vahele ära hajutatud linn. Õhtul kaugusesse vaadates ei paista tuledele lõppu tulevat, sest El Paso läheb sujuvalt üle Juarez´eks.  El Pasos elab 600-700 000 inimest, Juarezes aga 1,5 miljonit.
 
 
Juarez
Silla ületamine läks mõlemal Juareze külastamise päeval suhteliselt kiiresti. Veidi kauem tuli oodata vaid teisel päeval El Pasosse tagasi sõites, kui tuli teha check-out ja sild, mida ületasime oli rahvarohkem. Piiri ületamiseks on linnade vahel mitmed sillad. Osad neist on tasuta sillad, need on alati üle koormatud. Siis on sillad, mis on nii autodele kui jalakäijatele tasulised, need on vähem koormatud. Lisaks on tihedatele ületajatele olemas ka nii nimetatud kiired read, mis peaks tagama eriti kiire ületuse. Esimese Juareze päeva õhtul üle silla tagasi USAsse kõndida oli minu jaoks teistsugune kogemus. Liikuda nagu kahe maailma vahel. Ma ei ole varem seda tundnud teiste piiriületuste puhul. Siin aga on see väga ilmekas, sest ülevalt sillalt avaneb vaade ees olevale El Pasole ja tagasi vaadates on näha Juarezt.
Juarezes sai mulle osaks minu elu esimene hispaania keelne arstikülastus. Kuna kodust kaasa tulnud nohu kõrvale tekkis ka päris piinav köha ja Juareze tehases on olemas kohapeal arst, siis arvasid kõik, kes mu köha kuulsid, et ma peaksin arstile ennast näitama. Arst vaatas kurku ja kõrvu, küsis tõlgiks võetud kolleegi abil, et kas mul on allergiaid ja mida ma praegu võtan. Allergiad pidavat seal suur teema olema, sest õhk on väga kuiv ja tolmune. Näitasin talle kodust kaasa tulnud ravimid ette, mille peale ta ütles, et jätkaku ma nendega ning andis mulle lisaks üha allergia ravimi turse leevendamiseks. Neljapäevaks oli mul inimese tunne tagasi, sest tervis oli parem ja ajavahe ei andnud enam ka tunda.
Lisaks üks huvitav tähelepanek. Nimelt peale lõunat oli tualettruum täis hambaid pesevaid inimesi. See pidi olema täiesti tavaline komme, et Mehhikos pestakse peale igat söögikorda hambaid ja tublimad kasutavad ka hambaniiti.
 
Nädal ise läks lennates nagu sellistel puhkudel ikka. 


 
 

kolmapäev, 23. oktoober 2013

Happify

Kuna mulle meeldib aeg-ajalt tutvuda uute asjadega, siis sattus mulle ette täiesti uus keskkond, mis annab igapäevaselt võimaluse treenida oskust olla õnnelik. Teatavasti ei taha ju keegi tegelikult olla õnnetu, miks mitte siis proovida.
 
Mis asi on Happify?
Happify on positiivse psühholoogia (positive psychology or science of happiness) põhimõtetele üles ehitatud keskkond, mille mängude ja tegevuste kogumid aitavad ajul stimuleerida positiivset mõtlemist ja hoiakut. Beeta periood sai neil just läbi ja nüüd on Happify saadaval ka laiemale publikule. Registreerides paluvad nad täita väikese küsimustiku, et siis pakkuda just konkreetsele inimesele personaalselt vastavaid tegevusi. iPhone sõpradele peaks kohe-kohe olema saadaval ka äpp. Androidi osas info puudub.
Tutvustuses rõhutatakse teaduse osakaalule nende mängude ja tegevuste väljatöötamisel, mis treenivad aju siis nii, et tagatud on kestev oskus olla õnnelik. Samuti väidavad nad, et kõik see on ka mõõdetav.
Samuti esitletakse mitmeid näiteid kasutajakogemustest, kui palju Happify on nende elu muutnud ja kui palju nad nüüd on õnnelikumad. Väidetavalt 86% aktiivsetest kasutajatest muutusid juba esimese 2 kuu jooksul õnnelikumaks ja 8-ndaks kuuks olid nende positiivsed emotsioonid tõusnud 45%-lt 80%-ni. Väga paljulubav.
Tegemist on inglise keelse keskkonnaga ja keelt peaks valdama minu hinnangul vähemalt keskmisel tasemel.
Minu kogemus - vol 1

Registreerides vastasin ära väikese küsimustiku ja selle põhjal soovitati mulle stressiga parema kohanemise valdkonna tegevusi (inglise keeles on antud tegevuste kogumile nimetuseks track). Iga etapi läbimiseks on antud teatud aeg ja peale ühe tegevuse lõpetamist aktiveeritakse järgmised. Samuti ei aktiveerita neid kohe samal päeval, vaid need on jagatud päevade peale ära.

Esimese taseme läbimiseks antakse 10 päeva.
See tasand andis võimaluse mõelda selle peale, et millele oled tänulik sotsiaalses plaanis. Esimene mäng aga oli seotud positiivsete sõnade ja kuumaõhupallidega. Nimelt tuli klikkida õhupallile ilmuvatele positiivsetele sõnadele, mis pani kuumaõhupalli ülespoole lendama. Kui klikkisid kogemata negatiivsel sõnal, siis kukkus õhupall alla tagasi.
Edasi sai vastata väikesele küsitlusele ning mängida järgmist mängu, mis seisnes objektide leidmises pildilt.
Olemas on ka sotsiaalvõrgustikule omased tundemärgid. Teiste Happify kasutajatega saab jagada oma mõtteid ja tegevusi, selleks on olemas „Happify It!“ nupp. Nii saabki lugeda, et mille eest teised näiteks oma elus on tänulikud. Samuti on võimalik avaldada oma tunnustust (Like ja Comment).
Läbinud kõik võimalikud ülesanded, näitas töölaud veel kahte tegevust, mida tasuta paketi raames täita ei saa.

Siit edasi ongi siis kaks võimalust, kas maksta veidi raha ja oma konto uuendada Happify Plus tasemele või siis oma välja teenitud kuldmedal võtta ja edasi liikuda järgmisele tasuta tasandile.




Kuna ma hetkel veel ei tunne vajadust Happify Plus järele, siis liigun lihtsalt edasi järgmise taseme tegevuste juurde.

 
Ma võin öelda, et peale esimest taset olin ma veidi pettunud. Kuidagi väga primitiivsed tunduvad need mängud, aga võib olla ootab tõsisem treening veel ees ja minu aju ei soovita kohe ära ehmatada.
Enne järgmist taset otsustasin teha väikese pausi ja pöörduda hiljem tagasi. Uuel sisselogimisel anti mulle võimalus kontrollida oma õnnelikkuse taset.

 
Küsimustik koosnes üheksast küsimusest ja oli arusaadav, samas vajas veidi järele mõtlemist oma viimase kuu üle.

Selgus, et ma olen üsna õnnelik juba praegu. Kirjade järgi kontrollitakse uuesti kahe nädala pärast. Kindlasti mõjutab vastuseid see, mis meeleolus hetkel olla. Seega ma ei imesta, kui see skoor siiski päris täpne ei ole.
 
Teise tasandi läbimiseks antakse 7 päeva. Taas on võimalus jahtida positiivseid õhupalle ja anda teada oma positiivsest mõjust teistele.

 
Lisaks track´idele soovitatakse igal päeval täita üks oskustega seotud tegevus. Minu tänane ülesanne oli kirjeldada tänast hetke, mille eest ma tänulik olen.

 
Eraldi lehel on võimalik tutvuda nö teadusliku poolega: mis on õnn ja kas me saame tõesti seda muuta, kui õnnelikud me oleme jne.
 
Kokkuvõte
Hetkel ma väga vaimustunud ei ole. Ma ootasin midagi tõsisemat. Mängud tunduvad lapsikud ja kogu ülesehitus kommertslik ja pealiskaudne. Pigem on taas tegemist keskkonnaga, kus saab jagada, jälgida ja like´ida. Mõnes mõttes meenutab Pinterest´i psühholoogia nõksuga. Eks paistab, kuidas läheb edasi.
 
Jätkub...

















 

 
 
 

neljapäev, 17. oktoober 2013

Things I am looking forward to this fall and winter...

eating new and non-traditional food.
experiencing happiness every day.
drinking cocoa and lots of tea.
practicing patience and kindness.
learning how to paint with watercolours.
finishing organizing my closet.
reading all those books that are in the waiting list.
walking with my family and friends.
wearing jeans, coats and boots.
cooking dinners to loved ones.
working on my photo project.
traveling to places where is warm and sunny and I can scuba dive.


*Idea from Bleubird blog.

esmaspäev, 14. oktoober 2013

Kirjutamisest

Olen mõnda aega juba tasapisi kirjutanud ühte lastejuttu. Minu üllatuseks võtab ühe autoripoogna täitmine üsnagi pikalt aega. Samuti annab tunda ajanappus või siis jookseb ühel hetkel mõte täiesti kinni. Mulle meeldib visualiseerida seda, mida ma kirjutan. Mõtte katkemise hetkel tarduvad ka tegelased minu peas ja kõik jääb uue inspiratsiooni ootuses seisma. Sama järsku kui jutustus minu kujutluses katkeb, sama ootamatult võib see uuesti jätkuda. Kahjuks alati ei ole võimalik seda kohe kirja panna. Eks aeg näitab, kas sellest loost ka nii palju asja saab, et see laiema publiku ette jõuab. Kõik on veel võimalik.