teisipäev, 28. oktoober 2014

Küpsised pähklitega

Tegemist mõnusalt kiire ja lihtsa retseptiga, mille lõpptulemus on väga maitsev.

1 tass seesami seemneid
0,5 tassi sulatatud võid (jahutatud)
0,5 tassi tuhksuhkrut
1 muna
1 tl vanilli
1 tl valge veini äädikat
1,5 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola
1 tass purustatud pistaatsiapähkleid (mina asendasin päevalille ja kõrvitsa seemnetega)
0,5 tassi piima

Röstisin seesami seemned pannil keskmisel kuumusel. Segada tuleb seni kuni seemned on muutunud kuldpruuniks. Asetasin taldrikul jahtuma peale pruunistamist.
Kloppisin või ja tuhksuhkru ühtlaseks. Lisasin muna, vanilli ja äädika. Retsept soovitab kloppida veel 2 minutit. Mass jääb selline ühtlane ja kreemjas. Sõelusin jahu, küpsetuspulbri ja soola kokku ning lisasin segusse. Taigen peab jääma painduv aga mitte kleepuv. Taigen peaks seejärel 30 min seisma külmkapis. Mina kärsituna jätsin selle sammu vahele.


Eelsoojendasin ahju 180 kraadini.
Panin valmis seemned ja piima väikestesse kaussidesse. Pistaatsiad asendasin siis päevalille ja kõrvitsa seemnetega. 


Taignast näpistasin tüki, tegin peos lamedaks ja kastsin ühe külje piima sisse. Seejärel pistsin selle külje päevalille-kõrvitsa segusse, siis kastsin teise külje samuti piima sisse ja asetasin selle seesami seemnetesse.
Ladusin küpsised järjest küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetasin 15 min kuni küpsised muutusid kergelt kuldseks ja krõbedaks. Lasin jahtuda.

Retsept pärineb Tigutoidu koolituselt.

45/52

Vihma rajad
külmas moondumas on
jäiseks kajaks

neljapäev, 23. oktoober 2014

Tunnetest

“You don't love someone for their looks, or their clothes, or for their fancy car, but because they sing a song only you can hear.”  - Oscar Wilde

teisipäev, 21. oktoober 2014

teisipäev, 14. oktoober 2014

Ingver koogi sees

Varem ma ei arvanud ingverist suurt midagi, sest ma ka ei teadnud sellest suurt midagi. Alguses seostus ingver minu jaoks vaid külmetusega võitlemisel tee sisse pandava taimena ja sushi kõrvale söödava lisandina. Tegelikult on tegemist aga idamaises köögis laialt kasutatava maitseainega.

Ingver kuulub suurte lehtedega üheiduliste püsikute perekonda ja ingveriliste sugukonda. Harilik ingver (Zingiber officinale) on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. See olekski tegelikult õige nimetus, kuigi enamus ütleb ingveri kohta ikka „juurikas”. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Jamaika Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ravimtaimena. Selle lõhnavat (sisaldab eeterlikku õli) ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult.


Olen ise kasutanud ingverit sellistes kombinatsioonides:
tomati-apelsini supp
kõrvitsa püreesupp
rannakarpidega pasta

Lisaks kirjutatakse, et ingver sobib ka jookide maitsestamiseks, kalaroogadesse, samuti vähiliste, veise-, lamba- ja linnulihast valmistatud roogadele, magustoitudesse koos mahedamaitseliste puuviljadega.


Huvi pärast otsisin retsepte, kus ingverit on kasutatud magustoitudes ja proovimise valik langes pirni-ingveri koogile.



Taigen:
1 muna
150 ml piima
100 gr võid
2 dl fariinisuhkrut
pöidlasuurune jupp peeneks hakitud ingverit
200 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 pirni
1 tl jahvatatud ingverit

küpsetuspaberit või võid vormi määrimiseks

Kloppisin lahti muna ja segasin piimaga. Veevanni kohal sulatasin või ja segasin selle kokku fariinisuhkru ja hakitud ingveriga. Piima-munasegu segasin veidi jahtunud või-suhkrusegu hulka ning seejärel lisasin küpsetuspulbri-ingveripulgri-jahu segu. Segasin ühtlase massi tekkimiseni. Pirnid poolitasin ja eemaldasin südamikud. Mina kasutasin küpsetuspaberit, aga vormi võib määrida ka võiga. Asetasin põhja pirnid - lõikepool all. Taigna kallasin pirnide peale.
Küpsetasin 150 kraadi juures 1,5 tundi.
Peale valmimist kummutasin koogi tagurpidi alusele. Võib puistata üle tuhksuhkruga, aga mina jätsin selle tegemata, kuna kook jäi piisavalt magus minu jaoks ka ilma.

Tulemus on väga maitsev.


Kaunist sügist ja head isu!

Allikas ingveri kohta:


Retsept pärineb:
Tuuli toidublogist - tagurpidi pirni -ingveri kook


43/52

Mööda raba
sügis jätab maha
värviraja

teisipäev, 7. oktoober 2014