teisipäev, 31. detsember 2013

pühapäev, 29. detsember 2013

Õnnest

10 asja, mida teevad õnnelikud paarid:

1.   Õnnelikud paarid lähevad samal ajal magama.
2.   Õnnelikel paaridel on ühised huvid.
3.   Õnnelikud paarid käevad käest kinni.
4.   Õnnelikud paarid usaldavad ja andestavad teineteisele.
5.   Õnnelikud paarid keskenduvad rohkem sellele, mida nende partner õigesti teeb, mitte asjadele, mida ta jälle valesti tegi.
6.   Õnnelikud paarid kallistavad, kui nad kokku saavad.
7.   Õnnelikud paarid ütlevad teineteisele: "Ma armastan sind."
8.   Õnnelikud paarid soovivad teineteisele alati head und, isegi kui nende päev eriti ilus ei olnud.
9.   Õnnelikud paarid helistavad teineteisele päeva jooksul.
10. Õnnelikud paarid on uhked, kui neid nähakse koos.


Merilin Piirsalu "Petlik õnn"

teisipäev, 24. detsember 2013

5/52

Jõulutunne
kadus ära keset
vihmasadu

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 17. detsember 2013

Kus elab õnn?

Ellen Niit on kirjutanud, et /...õnn on inimese enda teha, sünnib tema mõtetest ja teost.../ ("Õnn", 1946). Viimase 5-10 aasta jooksul on Eestis oluliselt rohkem hakatud rääkima enesearengust ja spirituaalsusest -  kohalolekust, külgetõmbe seadusest, mõtete jõust, iseenda armastamisest, õnnelik olemisest. Edukuse mõista hakkab läbi selle muutuma. Enam ei ole edukas see, kes on töönarkomaan, vaid see, kes suudab oma elu tasakaalus hoida. Meie ise loome oma elu. Sellekohast kirjandust on saadaval raamaturiiulite kaupa, võimalik on minna kursusele või lugeda artikleid, mida interneti avarused pakuvad.  Informatsiooni on palju, tuleb olla vaid piisavalt tark, et sealt endale kasulik välja sõeluda.
See sama Ellen Niidu luuletus, mille ma kunagi põhikooli ajal deklameerimisvõistluse jaoks pähe õppisin, pani mind nüüd mõtlema, et tol ajal meil siin sellist kirjandust ja informatsiooni tegelikult praktiliselt ei liikunudki. Ometi inimesed küsisid ka siis, et milles võiks õnn peituda? Nad mõtisklesid selle üle ja kirjutasid sellest. Võib-olla tõesti oli õnne definitsiooni üle arutlemine enamasti kunstinimeste lõbu ja pärusmaa, kuid ma usun, et ka tavalised inimesed peatusid vahel ja mõtlesid sellele. Täna, kogu selle informatsiooni tulva all, kipub kõik jääma pealiskaudseks. Kas ma ka tegelikult küsin endalt, et mis see on, milles peitub minu jaoks õnn? Kui mind teeb õnnelikuks päeva alustuseks hommikul pool tundi kohvitassi seltsis telekat vaadata, siis see on ju suurepärane. Õnn saab ja võib peituda ka pisiasjades. Kui ma jään alati enda vastu ausaks, siis  võib õnn tähendada ükskõik mida. Raamat saab meid õpetada teadvustama ja endale tähelepanu pöörama, kuid oma enda õnnevalem tuleb ikka ise välja töötada. Ehk see luuletus oligi Ellen Niidu viis, kuidas enda valem sõnadesse panna.
 
"Õnn"
Õnn on inimese enda teha,
sünnib tema mõtetest ja teost.
Elab meeltes, südames ja kehas,
võrsub töökast, tahtekindlast peost.
Meie õnn ei ela võõrais linnus,
kaugeil saartel, külades ja teil,
ei, ta elab püsivuses, innus,
elab kodukoldeis, elab meis.
Õnn on inimese käterammus.
Raskusteski kätkeb õnne eos.
Õnn on mõistuse ja kindla sammu,
Töö ja rõõmu katkematu seos.
/Ellen Niit, 1946/
 

4/52

Lumi tuleb
ja läheb ja tuleb
ja läheb taas
*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 10. detsember 2013

3/52

Roosat helki
kumab hommikusest
tühjast taevast

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

teisipäev, 3. detsember 2013

2/52

Hommikune
pimedus, oleksin
kui kotis ma


*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas kuni november 2014*

pühapäev, 1. detsember 2013

Egiptus

Nädal Egiptuses oli nagu sõõm värsket õhku. Väga hea vaheldus siinsele sügisele. November on seal mõnusalt soe. Vesigi oli 26 kraadi ja esimest korda ei hakanud mul sukeldumistel kordagi külm. Sharm El Sheiki piirkonnas on kõik rahulik. Mitmed on küsinud, et kuidas seal oli ja kuidas sa julgesid minna. Seal ei ole hetkel midagi hirmsat. Sõites autoga Dahabi ja Nuwiebasse ei tekkinud kordagi mingeid probleeme. Turiste on vähe, see teeb ka kohalikke murelikuks. Samuti on veidi tõusnud hinnad võrreldes eelmiste aastatega. Nädala sisse mahtus sünnipäeva tähistamine, sukeldumised, väljasõit Dahabi ja kalaretk Nuweibasse.

Kõige huvitavam oligi näha, kuidas elavad beduiinid. Peale seda külaskäiku ma tundsin, kuidas minu maailma ikka juhivad tegelikult asjad ja nende omamine. Beduiinide puhul tundus asjadel olevat teisejärguline tähtsus. Kõik oli väga lihtne. Kõige selle juures saime tunda aga suurepärast külalislahkust. Meid võeti väga hästi vastu.
 
Tuginedes kogemusele võib öelda, et oktoober-november ja siis alates märtsist on hea sinna reisida. Detsember, jaanuar ja veebruar kipuvad olema külmad ja tuulised. Arveldada tasub kohalikus rahas, mille saab rahaautomaadist välja võtta. Pole mõtet vahetada. Samuti pole mõtet minna sinna dollaritega. Euro kurss on hetkel ka väga hea: 1 EUR = 9,3 Egiptuse naela. Veel mõned aastad tagasi oli see 7,5 naela ringis. Kõrbes on omad võlud, kuid sealne loodus on siiski peamiselt vee all. Seega on see suurpärane koht sukeldumiseks või lihtsalt snorgeldamiseks. Moskiitod olid praegu eriti ahned, seega tasub ennast erinevate tõrjetega varustada. Hea on veel ka see, et sinna ei tule kaua lennata. Umbes 5 tunniga oled juba suves.