teisipäev, 27. mai 2014

26/52

Kuumad ilmad
möödas ja tagasi
tuuled külmad

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

teisipäev, 20. mai 2014

25/52

Väljas järsku
tõusis temperatuur
ja lõi välku

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 16. mai 2014

Orienteerumisest

Ma olen teada-tuntud spordikauge inimene, kuid viimastel aastatel olen minagi ennast liigutama hakanud. Tänu töökaaslasele sai sel kevadel enda jaoks avastatud orienteerumine. See on oluliselt huvitavam, kui lihtsalt jooksmine. Samas ka tunduvalt raskem. Kui parimad jooksevad sama rada poole tunniga, siis minul läheb üle tunni. Esimene eesmärk ongi jõuda alla tunnise ajani. Kui selle hooaja lõpuks saavutan, siis olen rahul. Selle eelduseks on kaks asja: jooksmine ja teadmine, kuhu joosta. Hetkel lonkavad mõlemad.

Pilt esimeselt orienteerumiselt Hiiul
 
 

Mõtisklusi

Imestasin konverentsi pealkirja "Tahan last, aga normaalset meest ei ole!" üle. Täna loen, et iga kolmas Eesti naine kannatab perevägivalla all. Hakka või uskuma, et meil ongi normaalsete meeste põud.

kolmapäev, 14. mai 2014

24/52

Heitlik kevad
pakub üllatusi
ka vihmaseid

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

kolmapäev, 7. mai 2014

23/52

Ei saa tulla
tuleb hoopis minna
kaugemale

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 2. mai 2014

Hapukoorekook

Hapukoorekook jäi meelivalt õhuline ja sisu meenutas kohupiima. Samas kaubanduslik välimus jättis minu omal veidi soovida, kuna täidis kerkis selliseks pruunikaks mütsiks.

Põhi
Muretainas
ca 300 g jahu
200 g võid
1 dl suhkrut
veidi soola
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit

Täitsa soovitan osta poest valmis muretaigna. Teeb elu veidi lihtsamaks ja valmistamise kiiremaks.

Täidis
6 muna (valged eralda kollastest)
1 kilo hapukoort
2-3 dl suhkrut (kui magusat soovid)
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl kartulitärklist




Põhja valmistamiseks panin jahu kaussi ja segasin juurde küpsetuspulbri. Tükeldasin või ja lisasin selle jahule koos soola, suhkru ja lahtilöödud munaga. Hakkisin alguses noaga seda segu ja siis püüdsin kätega sõtkudes ühtlaseks saada. 1 tund seisis taignapall külmas.
Peale seda tuleks tainas laotada ühtlase kihina ümmarguse vormi põhja ja seintele. Alla on hea panna küpsetuspaber. Minul see ühtlaselt laotamine väga kergelt välja ei tulnud, aga kokkuvõttes võis rahule jääda. Eelküpsetasin koos raskusega 200 kraadi juures, kuni tainas muutus kergelt kuldseks.

Täidise jaoks eraldasin munavalged kollastest. Esmalt vahustasin ära munavalge, mis jäi ootama. See järel vahustasin munakollase koos suhkruga, lisasin vaniljesuhkru, hapukoore ja sõelusin juurde tärklise. Oluline on jälgida, et tärklise segamisel tükke ei tekiks. Lõpuks lisasin ettevaatlikult munavalge ja segasin ühtlaseks. Kallasin eelküpsetatud põhale. Küpsetasin 45 min 180 kraadi juures ja siis veel 15 min 150 kraadi juures. Alandasin kuumust ja küpsetasin veel veidi, kuna tundus, et muidu täidis jääb vedel.

Peale koogi jahutamist võib selle katta jõhvika toormoosiga. Mina siiski ei katnud vaid andsin kastme eraldi kõrvale.

Jõhvikakaste
300 g jõhvikaid
1 dl suhkrut
Püreestasin saumikseriga.

Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Algne retsept pärineb Tuuli toidublogist SIIT.