kolmapäev, 30. aprill 2014

neljapäev, 24. aprill 2014

Põhja-Küpros

Reis hakkas sel korral ootamatustega. Tavapärase Egiptuse asemel lendasin hoopis Põhja-Küprosele. Kui ma oma sukeldumise eesmärkides panin kirja, et soovin sellelt aastalt uusi sukeldumiskohti, siis nii ootamatult päris ma ka seda silmas ei pidanud. Elul on vahel omad plaanid.

Sealt edasi hakkas aga minema aina ülesmäge. Lennuk oli pooltühi. Harjumatu võrreldes eelnevate tšarteritega, kus kõik tavaliselt üksteise seljas elavad. Algselt pidin viibima Bafras asuvas hotellis. Bafra asub aga keset tühjust. Lihtsalt hotell ja ei midagi muud. Ei ühtegi suuremat asustust 50 km raadiuses. See valmistas sukeldumiste planeerimisel peavalu. Kohale jõudes selgus, et see hotell oli üle broneeritud ja üheks ööks pannakse meid Kyrenia lähedal olevasse Acapulco hotelli ja kes soovib võibki siia jääda. Mulle sobis ideaalselt, sest pääsesin auto rentimisest. Vasakpoolne liiklus ei paista esmapilgul väga loogiline. 10 km sõit Kyrenia (Girne) keskusesse maksis 25 liiri, mis on umbes 8 eurot. Kütus samas siin odav ei ole. 95 maksab 3,58 liiri liiter. Kurss arvutamiseks 1 eur võrdub 3 liiri.
Puhkus kujunes vaheldusrikkaks. Lisaks sukeldumistele käisin Karpaze ja Famagusta ekskursioonidel, Türgi saunas ning jõudsin ka lihtsalt lebada ja päikest võtta. Ilmad olid veidi heitlikud. Ikkagi kevad. Paaril päeval sadas veidi vihmagi, kuid kokkuvõttes oli siiski soe ja päikeseline. Karpaze tuuril nägi ilusat loodust ja külastasime Püha Andrease kloostrit. Paari metsikut eeslit kohtasime ka. Famagusta ja Salamise varemete ekskursioon oli aga rohkem ajaloolise suunitlusega. Külastasime ka St. Barnabase kloostrit, kus on suur ikoonide kogu ja muuseum.
 
Karpazi ekskursioonil oli juttu, et Küprose aiaga kodus on aias alati sidrunipuu ja viinamarja väätidega kaetud lehtla. Seda kinnitas ka kohalik sukelduja. Samuti juuakse seal vabalt alkoholi, suitsetatakse kui korstnad ja juuakse palju Türgi kohvi. Ollakse moslemid, kuid sellesse suhtutakse igapäevaelus vabalt. Ainuke, millest paistab, et peetakse rohkem kinni, on sealiha mitte söömine.

Nii hotelli toit, kui muud söökikorrad olid väga maitsvad. Süüa osatakse seal teha. Kevadele iseloomulikud on seal toored mandlid ja oad. Toored mandlid on veel pehme sisuga ja rohelised, hooaeg siis veebruarist aprillini. Edasi läheb sisu kõvemaks ja saadakse meile harjumuspärane mandel. Krõbistatakse neid tooredi mandleid lihtsalt soola kastes. Uba aga kooritakse kaunast välja ja pistetakse suhu koos oliiviga. Seal armastatakse üldse palju rohelist. Piprmünti müüakse suurte kimpudena toidupoes ja seda hakitakse salatite sisse. Samuti oskavad nad lammast küsetada.
Famagusta

St. Barnabas klooster

St.Andreas klooster

 

teisipäev, 22. aprill 2014

21/52

Lehti tasa
ilmub raagus puudel
aina juurde

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

kolmapäev, 16. aprill 2014

20/52

Päike särab
ja temperatuur uus
on naljakuus

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*

reede, 4. aprill 2014

Pirni-iirise keeks

Mida toredat saab teha iirisekommidega? Tuleb välja, et saab peale Kass Arturi ka keeksi teha.

 
100g sulatatud võid (kasutasin vedelat küpsetusmargariini)
2 muna
250ml piima
300g nisujahu
1,5dl suhkrut
2tl kaneeli
1,5tl küpsetuspulbrit
1 suur pirn
100g iirisekomme
kõrvitsaseemneid

Kloppisin lahti munad, lisasin piima ja siis vedela margariini. Segasin kuivained kokku ja lisasin muna-piima-või segule. Tükeldasin pirni kuubikuteks ja segasin need koos iiriskommidega taigna hulka. Valasin segu keeksivormi ja raputasin peale kõrvitsaseemned.

Küpsatasin 200 kraadises ahjus 35 minutit.

Sarjast "järeleproovitud retseptid"

Algne retsept pärineb SIIT.

kolmapäev, 2. aprill 2014

19/52

Võtab kuju
kevad puude okstes
parem tuju

*1 haiku (4+6+4) 1 kord nädalas*