teisipäev, 17. mai 2016

Hurghada ja Luxor

Hurghada on räpasem ja lohakam kui Sharm El Sheikh, aga odavam. Ilm on seal tuulisem. Inimesed ikka samasugused. Kuna turiste oli vähe, siis proovisid ikka kõik oma kaupa müüa. Samas kui nendega silmsidet ei tekita, siis jätavad nad üsna pea su rahule. Seal kandis on väga ilus koht El Gouna, mis on hoopis midagi muud kui tavapärane Egiptus. See on ehitatud Veneetsiale sarnaselt kanalite ja sildadega ning on väga puhas ja hoolitsetud. Tegemist ka surfarite poolt valitud sihtkohaga. Tegime ühel pealelõunal sõidu sinna ja jalutasime kohalikus sadamas. Hurghadast umbes 30-40 minutilise sõidu kaugusel. Teine kaunis koht Hurghada läheduses on Sahl Hasheesh, mis jääb umbes 15-20 minutilise sõidu kaugusele.

Olles esimest korda Luxorile nii lähedal, tekkis juba varakult otsus, et tahan kindlasti sel ära käija. Hurghadast on Luxorisse umbes 250 km. Reis hakkas peale juba varahommikul kella nelja ajal ja lõppes alles õhtul kell kümme. Siis jõudsime lõpuks tagasi hotelli. Seega pikk päev, aga täiesti oma aega väärt. Niiluse äär ja sealsed linnad näevad välja hoopis teistsugused kui kuurortpiirkonnad. Loodus on roheline ja lopsakas. Põldudel kasvatatakse vilja ja köögivilju. Vilja lõigati peamiselt sirbiga ja seoti kimpudeks. Eestis tehti nii ehk 100 aastat tagasi. Turiste väiksemates linnades ei paista palju liikuvat, sest kohalikud uudistasid meid sama palju kui meie neid.

Esimene peatus oli Kuningate orus, kus  pildistada ei lubatud. Samas polnud seal ka palju vaadata. Maa pealt tegelikult ei hooma, mis maa sees kõik võib leiduda. Ühte kambrisse sai ka sisse, kuid see suurt muljet ei jätnud. Samas piirkonnas olev Hatseptsutile püstitatud tempel avaldas oluliselt rohkem muljet. Hieroglüüfid seintel ja suured kujud sissepääsu juures. Kui mõelda nende vanuse peale, siis on uskumatu küll.
Karnaki tempel oli kõige võimsam elamus. Tohutud müürid, kõrged ja jämedad sambad ning obeliskid. Uskumatu on see, kuidas kivist kamakad üksteise otsa laoti. Kuidas hiiglaslikud kujud kivist välja vooliti. Ka seal olid seinad kaetud kirjade ja joonistustega. Karnaki templis võis ennast tunda tõeliselt väiksena. Kõik ümbritsev oli massiivne ja vana. Milline see tempel siis veel oma hiilgeaegadel võis välja näha, seda võib vaid proovida ette kujutada. Just selleks, et kogeda Egiptuse mitmekülgsust, tasub kindlasti Luxori sõit ette võtta.