reede, 10. juuli 2015

Astelpalju pulber

Võrus jäi kohalikus kaubanduses silma väikesesse purki pakendatud astelpaju pulber. Edasi uurides selgus, et Taarapõllu talu toodab erinevaid marjapulbreid ja marjakrõpse ning muud huvitavat.
Foto: http://www.taarapollu.ee/

Astelpaju on väga C-vitamiini rikas ja sisaldab ka muid kasulikke aineid.

Askorbiin-hapet lagundava fermendi puudumise tõttu on vitamiin püsiv ka töötlemisel ja organismile kergesti omastatav, kuna esineb viljades vabas olekus. P-vitamiini hulka kuuluvatest ühenditest sisaldab palju flavonoide. Viljad sisaldavad rohkesti karotiini: 2-8 mg 100 g kohta rohkem kui porgandis. Astelpaju sisaldab ka palju E-vitamiini: 8-15 mg 100 g kohta, mis on olulise tähtsusega rasvade ainevahetuses; samal ajal on veel füsioloogiliselt oluline E-vitamiini ja karotiini üheaegne esinemine organismis. Leidub veel B-grupi ja K-grupi vitamiine, asendamatuid rasvhappeid, orgaanilisi ühendeid jm. Marjades sisalduvad steroolid ja asendamatud rasvhapped linool- ja linoleenhapped tugevdavad veresooni ja vedeldavad verd. Viljad sisaldavad ka mineraalaineid: rauda, mangaani, räni, titaani, boori, väävlit, alumiiniumi - kokku 15 mikroelementi. Erilist tähtsust omavad astelpajus esinevad kollased ja punased õlid, mille raviomadused tehti kindlaks juba rohkem kui sada aastat tagasi. 
Allikas: Proviisori kogutud sügismõtted


Kohe esimene mõte, kuidas seda pulbrit kasutada, oli lisada seda smuutile. Kuna hetkel veel on maasikate hooaeg, siis retsept järgnev:

2 banaani
10 keskmist maasikat
200 ml vett
1 tl astelpaju pulbrit
1 spl mustsõstra siirupit


Mustsõstra siirupit lisasin veidi maitseks. Vee hulka võib ise reguleerida vastavalt, kas soovitakse tummisemat või mitte. Mina eelistan veidi vedelamat. Mina mikserdasin saumikseriga, kuid blenderis kindlasti veel lihtsam. Jagub kahele.