esmaspäev, 30. märts 2015

"Surm ja ilu" Kumus

Huvitav väljapanek. Erinevad väljendusviisid foto, video ja installatsioonide näol. Mõeldud minu meelest siiski vaid täiskasvanud publikule. Neid hoiatusi, et osa töödest on häirivad tasub võtta täie tõsidusega.



 Surm ja ilu. Gootika kaasaegses kunstis ja visuaalkultuuris. Laurentsiuse portree Tilda Swintonist.
 

neljapäev, 19. märts 2015

Taas Egiptuses


Nädal Egiptuses möödus kiiresti, kuid oli sel korral väga vaheldusrikas. Esmaspäeval tuli pakkumine, et viibiksime Nuweibas ühe päeva asemel kaks ja ööbiksime kõrbes. Olime kohe nõus ja leppisime kokku, et neljapäeva hommikul saabume Nuweibasse Greenbeach´ile, kust stardime edasi kõrbesse. Esmaspäev kujuneski peamiselt plaanide tegemisele ja lihtsalt olemisele. Teisipäev ja kolmapäev said broneeritud sukeldumiste jaoks.

Tavapärane Domina Sheikh Coasti sadam oli sel korral seoses Sharmis nädala lõpus toimunud rahvusvahelise majanduskonverentsiga suletud. Turvameetmeid oli karmistatud igal pool ja linnas oli väljas rohkem sõjaväelasi kui tavaliselt. Merele tuli minna Sharmi suurest sadamast.  Ilmaga vedas mõlemal päeval tohutult. Sellist tuulevaikust ja täiesti siledat merd polnud ma varem kogenud. Kevad Punasel merel on ilus ja pakub üllatusi. Nimelt kohtasime mõlemal päeval delfiine. Teisel päeval oli neid arvatavasti saja ringis, sest kõikjal kuhu silm ulatas võis näha nende uimi veest välja turritamas. Eriti meeldib delfiinidele ujuda laeva kiilu juures. Tekib tunne, et kohe-kohe sõidab laev neile otsa, kuid neile on see tegelikult lihtsalt mäng ja meelelahutus. Jackson Reefi sukeldumisel kohtasin teist korda elus kilpkonna, kes rahulikult omi asju ajades meist umbes 20 meetri sügavusel mööda ujus. Kõige kirevamaks ja liigirikkamaks kujunes viimane sukeldumine Ras Um Sidil. Koht kubises lõvikaladest. Hiiglaslik mureen tukkus vaikselt rifi lõhes. Kõige huvitavam oli aga pisike sini-must-valge kala, kelle nime ei teadnud ka minu kohalik sukeldumisgiid. Temagi nägi sellist kala samuti esimest korda. Mõtlesime, et kutsume seda kala siis Eesti lipu kalaks.

Neljapäeva hommikul oli äratus kell 6.30. Kõik oli juba pakitud ja valmis. Tahtsime jõuda 7.00ks Sharmi ääres asuvasse check-pointi, sest iga täistund pidavat minema kolonnid teele. Turistid korjati kõik Sharmi ääres ühtsesse kolonni ja siis sõideti koos Dahabi ja Nuweiba poole. Paistis, et vägisi hakkame hiljaks jääma ja päris täistunniks kohale ei jõua. Teatavasti aga kipuvad Egiptuses asjad aeg-ajalt venima ja 15min siia-sinna pole eriline näitaja. Tänu sellele meil ka vedas ja jõudsime just viimasel hetke sappa, kui esimesed turismibussid liikuma hakkasid. Esimene koht, kus meie isikute ja reisi vastu huvi tunti oli Nuweibasse sissesõidul. Küsiti passi ja autodokumente, kuid kauem meid siiski kinni ei peetud.  Olime jõudnud Nuweibasse.


Juhiste järgi otsisime üles Greenbeach´i kämpingu. Taevas oli kaetud tumedate pilvedega ja tugev tuul sasis kõike, millest vähegi kinni oli haarata. Toomas kostitas meid värskelt praetud kalmaariga, millest maitsvamat pole ma oma elus saanud. Jeep laaditud ja poes käidud, asusime teele. Kohale jõudes tekkis hetkeks kahtlus, et kas ikka saab väikese paadiga merele minna või on tuul selleks liiga tugev. Meie võõrustaja võttis vastu siiski otsuse, et jäädakse laagrisse ja minnakse ka merele. Beduiini naised toimetasid omasoodu. Meie võõrustaja esimene naine läks sorgeldades kala ja kaheksajalgu otsima. Selgus, et kaheksajalad pekstakse peale püüdmist pehmeks, pannakse kuivama ja siis hiljem tehakse nendes hautist.  Beduiinidel ei ole kalapüügiks palju varustust. Penoplasti või puutüki ümber keritud tamiil, konksud ja tinaraskused. Kaldalt püüdes võetakse appi ka kilekott, mis konksu kaugemale merele kannab. Minu saagiks jäi kahe päeva peale kokku 6 väiksema poolset kala. Naersin, et mina ja minu kaaslane, meie poleks oma peret ära toitnud.

Laagriplats koosnes neljast müüridest laotud toast, mis pakkusid varju tuule eest, kuid millel puudus katus. Ühes valmistati toitu, teistes ööbiti. Naised küpsetasid odrajahust õhukest beduiinileiba, mis mulle väga maitseb. Öö veetsime tähistaeva all. Võin öelda, et magasin väga hästi ja rahulikult seal. Külm ei hakanud kordagi. Ärkasin kuue paiku kui väljas oli läinud valgeks. Ma ei tea täpselt, mis mind nende kahe päeva jooksul kuidagi väga rahulikuks tegi. Kas oli see mere lähedus, kliima või inimesed või hoopis kõik kokku. Ma tundsin ennast äraütlemata hästi.



Teisel päeval sain tunnistust sellest, et naised jäävad igal pool naisteks. Noorele beduiininaisele pakkusid huvi nii minu maniküür kui jalal olev tätoveering. Ta küsis kas tegemist on hennaga, püüdsin selgitada, et see enam maha ei tule ja on igavene.  Käekotis olid kõrbe kaasa võetud parfüümid ja muret avaldati, et hea kortsukreem on otsa saanud. Ilu on oluline igas olukorras.

Mina suutsin ennest hooletusest aga nii hullusti ära põletada, et järgmisel päeval tuli nina pealt maha suur tükk nahka ja järele jäi haigutav verine laik. Ilust oli siin asi kaugel.

Sukeldumine on seni olnud üks peamine põhjus, miks Egiptusesse üha ja aina tagasi pöörduda. Selle reisiga lisandus aga veel üks põhjus. Nimelt tekkis mul suurem huvi kõrbe vastu ja sellega seoses ka mõtted järgmise reisi jaoks.
Praegu meenutab eelmist nädalat paranev nina, pildid ja videod ning mingi seletamatu soe tunne. Nädal oli vaheldusrikas, meeleolukas ja väga huvitav.