pühapäev, 11. jaanuar 2015

Eksperiment õuntega

Üks ports sügisesi õunu hakkas vaikselt käest ära minema ja tundus, et on viimane aeg nendega midagi peale hakata. Sel korral on tegemist eksperimendiga, mille põhjaks on kasutatud müslit.




Põhi
150g krõbedat müslit (või siis poes müüdavaid röstitud kaerahelbeid).
50g võid
50 g fariinsuhkrut

Kate
100g võid
2-3 sl jahu
60ml vett
1dl tavalist suhkrut
1dl fariinsuhkrut
5-6 õuna (hapukad oleksid paremad)
Maitsestamiseks kasutasin ingverit, aga samuti võib kasutada kaneeli või kardemoni.

Hoiatuseks võin öelda, et tulemus jääb keskmisest magusam, seega kes väga magusat ei armasta, siis tuleks kattes olevaid suhkru koguseid vähendada.

Põhja tegemiseks sulatasin või ja segasin sinna hulka müsli ja fariinsuhkru. Siis surusin saadud segu küpsetusvormi põhja ja jätsin seisma kuni katte valmimiseni.

Mulle meeldivad lahtikäivad vormid ja küpsetuspaber, sest siis ei teki koogi vormist kätte saamisega probleeme.

Katte tegemiseks sulatasin või pannil. Segasin hulka jahu, kuni tekkis paksem kollakas ühtlane mass. Lisasin vee ja suhkru ning lasin keema tõusta. Alandasin kuumust ja lasin massil haududa pidevalt segades. Lisasin ingveri (traditsioonilisem oleks  siis kaneel). Kallasin õunatükid segule ja segasin läbi.

Siis valasin katte põhjale ja ajasin ühtlaselt laiali. Nagu pildilt näha, siis proovisin põhja ja katte jätta ühepaksusteks, et mõlemat maitset oleks pooleks.

Asetasin koogi eelkuumutatud ahju ja küpsetasin 170 kraadi juures 40 min. Õunad peavad olema pehmed ja küpsed. Seega võib küpsetusaeg pikeneda, kui tegemist väga kõvade õuntega.

Katte retsept pärineb Tuuli toidublogist, mille leiab SIIT.

Sarjast "järeleproovitud retseptid"