kolmapäev, 23. oktoober 2013

Happify

Kuna mulle meeldib aeg-ajalt tutvuda uute asjadega, siis sattus mulle ette täiesti uus keskkond, mis annab igapäevaselt võimaluse treenida oskust olla õnnelik. Teatavasti ei taha ju keegi tegelikult olla õnnetu, miks mitte siis proovida.
 
Mis asi on Happify?
Happify on positiivse psühholoogia (positive psychology or science of happiness) põhimõtetele üles ehitatud keskkond, mille mängude ja tegevuste kogumid aitavad ajul stimuleerida positiivset mõtlemist ja hoiakut. Beeta periood sai neil just läbi ja nüüd on Happify saadaval ka laiemale publikule. Registreerides paluvad nad täita väikese küsimustiku, et siis pakkuda just konkreetsele inimesele personaalselt vastavaid tegevusi. iPhone sõpradele peaks kohe-kohe olema saadaval ka äpp. Androidi osas info puudub.
Tutvustuses rõhutatakse teaduse osakaalule nende mängude ja tegevuste väljatöötamisel, mis treenivad aju siis nii, et tagatud on kestev oskus olla õnnelik. Samuti väidavad nad, et kõik see on ka mõõdetav.
Samuti esitletakse mitmeid näiteid kasutajakogemustest, kui palju Happify on nende elu muutnud ja kui palju nad nüüd on õnnelikumad. Väidetavalt 86% aktiivsetest kasutajatest muutusid juba esimese 2 kuu jooksul õnnelikumaks ja 8-ndaks kuuks olid nende positiivsed emotsioonid tõusnud 45%-lt 80%-ni. Väga paljulubav.
Tegemist on inglise keelse keskkonnaga ja keelt peaks valdama minu hinnangul vähemalt keskmisel tasemel.
Minu kogemus - vol 1

Registreerides vastasin ära väikese küsimustiku ja selle põhjal soovitati mulle stressiga parema kohanemise valdkonna tegevusi (inglise keeles on antud tegevuste kogumile nimetuseks track). Iga etapi läbimiseks on antud teatud aeg ja peale ühe tegevuse lõpetamist aktiveeritakse järgmised. Samuti ei aktiveerita neid kohe samal päeval, vaid need on jagatud päevade peale ära.

Esimese taseme läbimiseks antakse 10 päeva.
See tasand andis võimaluse mõelda selle peale, et millele oled tänulik sotsiaalses plaanis. Esimene mäng aga oli seotud positiivsete sõnade ja kuumaõhupallidega. Nimelt tuli klikkida õhupallile ilmuvatele positiivsetele sõnadele, mis pani kuumaõhupalli ülespoole lendama. Kui klikkisid kogemata negatiivsel sõnal, siis kukkus õhupall alla tagasi.
Edasi sai vastata väikesele küsitlusele ning mängida järgmist mängu, mis seisnes objektide leidmises pildilt.
Olemas on ka sotsiaalvõrgustikule omased tundemärgid. Teiste Happify kasutajatega saab jagada oma mõtteid ja tegevusi, selleks on olemas „Happify It!“ nupp. Nii saabki lugeda, et mille eest teised näiteks oma elus on tänulikud. Samuti on võimalik avaldada oma tunnustust (Like ja Comment).
Läbinud kõik võimalikud ülesanded, näitas töölaud veel kahte tegevust, mida tasuta paketi raames täita ei saa.

Siit edasi ongi siis kaks võimalust, kas maksta veidi raha ja oma konto uuendada Happify Plus tasemele või siis oma välja teenitud kuldmedal võtta ja edasi liikuda järgmisele tasuta tasandile.




Kuna ma hetkel veel ei tunne vajadust Happify Plus järele, siis liigun lihtsalt edasi järgmise taseme tegevuste juurde.

 
Ma võin öelda, et peale esimest taset olin ma veidi pettunud. Kuidagi väga primitiivsed tunduvad need mängud, aga võib olla ootab tõsisem treening veel ees ja minu aju ei soovita kohe ära ehmatada.
Enne järgmist taset otsustasin teha väikese pausi ja pöörduda hiljem tagasi. Uuel sisselogimisel anti mulle võimalus kontrollida oma õnnelikkuse taset.

 
Küsimustik koosnes üheksast küsimusest ja oli arusaadav, samas vajas veidi järele mõtlemist oma viimase kuu üle.

Selgus, et ma olen üsna õnnelik juba praegu. Kirjade järgi kontrollitakse uuesti kahe nädala pärast. Kindlasti mõjutab vastuseid see, mis meeleolus hetkel olla. Seega ma ei imesta, kui see skoor siiski päris täpne ei ole.
 
Teise tasandi läbimiseks antakse 7 päeva. Taas on võimalus jahtida positiivseid õhupalle ja anda teada oma positiivsest mõjust teistele.

 
Lisaks track´idele soovitatakse igal päeval täita üks oskustega seotud tegevus. Minu tänane ülesanne oli kirjeldada tänast hetke, mille eest ma tänulik olen.

 
Eraldi lehel on võimalik tutvuda nö teadusliku poolega: mis on õnn ja kas me saame tõesti seda muuta, kui õnnelikud me oleme jne.
 
Kokkuvõte
Hetkel ma väga vaimustunud ei ole. Ma ootasin midagi tõsisemat. Mängud tunduvad lapsikud ja kogu ülesehitus kommertslik ja pealiskaudne. Pigem on taas tegemist keskkonnaga, kus saab jagada, jälgida ja like´ida. Mõnes mõttes meenutab Pinterest´i psühholoogia nõksuga. Eks paistab, kuidas läheb edasi.
 
Jätkub...

















 

 
 
 

neljapäev, 17. oktoober 2013

Things I am looking forward to this fall and winter...

eating new and non-traditional food.
experiencing happiness every day.
drinking cocoa and lots of tea.
practicing patience and kindness.
learning how to paint with watercolours.
finishing organizing my closet.
reading all those books that are in the waiting list.
walking with my family and friends.
wearing jeans, coats and boots.
cooking dinners to loved ones.
working on my photo project.
traveling to places where is warm and sunny and I can scuba dive.


*Idea from Bleubird blog.

esmaspäev, 14. oktoober 2013

Kirjutamisest

Olen mõnda aega juba tasapisi kirjutanud ühte lastejuttu. Minu üllatuseks võtab ühe autoripoogna täitmine üsnagi pikalt aega. Samuti annab tunda ajanappus või siis jookseb ühel hetkel mõte täiesti kinni. Mulle meeldib visualiseerida seda, mida ma kirjutan. Mõtte katkemise hetkel tarduvad ka tegelased minu peas ja kõik jääb uue inspiratsiooni ootuses seisma. Sama järsku kui jutustus minu kujutluses katkeb, sama ootamatult võib see uuesti jätkuda. Kahjuks alati ei ole võimalik seda kohe kirja panna. Eks aeg näitab, kas sellest loost ka nii palju asja saab, et see laiema publiku ette jõuab. Kõik on veel võimalik.